Банката "Сосиете Женерал" напуска България


Банката "Сосиете Женерал" напуска България
Снимка: Getty Images/Guliver

7783

Банката "Сосиете Женерал Експресбанк" се продава. Мярката е част от по-мащабен план на френската банкова група "Сосиете женерал" (Societe Generale) за изтегляне от всички страни в Централна и Източна Европа. Групата не е сред лидерите в региона, а в момента секторът в него е в режим на преразпределяне.

Според източници на "Капитал" унгарската OTP Bank, която е собственик на Банка ДСК, прави проучване на френската институция. Първоначалният план е бил за пряко договаряне между двете, но два източника на изданието твърдят, че се е появил и друг интерес - в края на февруари индикативна оферта за пакета е подал и фонд на американският асет мениджър Apollo Global Management. Но поне на този етап предлаганата цена е определяна като ниска. От Apollo също посочиха, че няма да коментират.

В последните години фондът активно оглежда региона, а в България беше сред кандидатите за ОББ, смята се, че е искал да купи и ПИБ, както и Банка Пиреос.

Банката в България се продава в пакет с още пет поделения на френската група – в Албания, Македония, Черна гора, Сърбия и Молдова. Всички те се управляват добре и са на печалба, но същевременно страдат от сходни недостатъци - малки пазари, където някогашната примамливо висока рентабилност се стопява, а средата е наситена и в същото време нестабилна от политическа и регулаторна гледна точка.

Затова и се е стигнало до стратегическо решение на Societe Generale за изтегляне от региона на Източна Европа от нестратегическите пазари, където не са в топ 3 по пазарен дял. Така през 2016 г. тя продаде хърватската Splitska banka (на OTP), а през 2017 г. - и грузинското си поделение (на местната TBC Bank). Извън продавания пакет остават перлите в короната - поделенията в Русия, Румъния и Чехия.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички