Банките продължават да подобряват офертите за потребителски кредити


Банките продължават да подобряват офертите за потребителски кредити
Снимка: iStock/Guliver

4706

През октомври активността на банките беше висока. Тя отново беше насочена предимно към промени в условията по потребителски и ипотечни кредити. При двата вида продукти промените основно бяха изразени в понижения на лихви. Някои такси също претърпяха корекции, но те не бяха достатъчно изразени, за да бъдат акцент в активността на банките през октомври. Това сочи анализ на финансовия портал MoitePari.bg.

При спестовните продукти банките продължиха да забавят темпото на промените и през октомври активността не беше висока. Ако само до преди няколко месеца беше обичайно броят на банките, променили офертите си през месеца, да са над 10, то сега техният брой е сведен наполовина. По-ниската активност, съпроводена с по-умерените понижения в лихвените нива, са причина за драстичното забавяне в темпа на спад на лихвите по депозити. Коледни оферти и промоции при тези продукти едва ли можем да очакваме в края на годината, поради което декември изглежда лесно предвидим.

Срочни депозити

Според наблюденията на анализаторите октомври отмита с корекции в условията по депозити при пет банки.

БНП Париба С.А.- клон София понижи с 0,2 пр.п. лихвите на промоционалните си оферти в лева и с 0,15 пр.п. тези в евро. С толкова се понижиха и лихвите по стандартната оферта на банката в лева.

В началото на месеца Токуда банк понижи минимално – с 0,05 – 0,10 пр.п. лихвените нива по депозит „Токуда Инвест“.

В края на месеца ОББ понижи минимално (с 0,03-0,05 пр.п.) лихвените нива по депозит „На разположение в лева и евро.

Отново в края на месец октомври Търговска Банка-Д понижи лихвените нива на преобладаващата част от срочните депозити за физически лица. Пониженията на лихвите в офертите бяха с 0.05-0.10 пр.п.

Сибанк също понижи лихвените нива по срочни депозити. Това се случи в края на октомври, като промените засегнаха почти всички оферти на банката, предлагащи се в лева и евро. Пониженията в лихвените нива се движиха в границите между 0,05 и 0,20 пр.п.

Спестовни сметки

ОББ понижи лихвените проценти по „Отворен депозит“. Пониженията бяха минимални, като лихвата се понижи с 0,01-0,02 пр.п.

Търговска Банка-Д понижи лихвените проценти по безсрочния си депозит „Д Банк +“. Пониженията бяха в диапазона между 0,05 и 0,15 пр.п.

Потребителски кредити

През октомври банките продължиха да подобряват офертите за потребителски кредити. По данни на анализаторите 4 банки са подобрили офертите си, като 3 са започнали предлагане на нови промоции. Очакванията на анализаторите са, че тази тенденция ще се запази поне до края на годината, като се очаква също така банките да продължат да подобряват офертите си, покрай коледните и новогодишни празници.

Societe Generale Експресбанк започна да предлага нов промоционален кредит с лихва 4,44% в лева и евро. Кредитът се предлага с максимален срок не по-дълъг от 4 години, а сумата, за която може да се кандидатства е между 30 000 и 50 000 лв.

При другата промоционална оферта на банката имаше известни промени в условията, като банката повиши с 0,5 пр.п. лихвата (от 6,49% на 6,99), но понижи таксата за одобрение, като според новите условия тя е с 25% по-ниска. Промоционалните оферти са валидни до края на месец декември.

В началото на месеца Банка ДСК удължи срока на промоцията по потребителски кредити, при които се осигурява превод на работна заплата в банката. По-ниските лихви и такси за разглеждане на документи са валидни до края на октомври.

Считано от 02.10.2017г. Търговска Банка Д АД стартира промоционалната кампания за потребителските кредити. Кампанията е свързана с предоставяне на 0,4/ 0,5 пр.п. по-ниска лихва, при ползване на пакет „Модерато“ или пакет „Алегро“, както и издаване на кредитна карта. Промоционалните условия са валидни до края на годината.

Банка Пиреос промени размера на месечната премия по застраховка „Живот“. Според новите условия тарифната ставка ще се определя от възрастта и здравния статус на клиента.

Пощенска банка стартира нова промоционална кампания на потребителските кредити. Промоционалните условия се изразяват в предоставяне на 0,5 пр.п. по-ниска лихва, като промоцията е валидна за клиенти, които са част от одобрени от банката фирми и институции и които осигурят превод на работна заплата в банката.

Обединена Българска банка подобри условията по потребителски кредити за физически лица. Лихвите бяха понижени с 0,033 пр.п. при всички новоотпуснати кредити. Също така банката удължи срока на промоцията по всички потребителски кредити, според условията на която банката не събира такса за разглеждане на документи. Промоцията беше удължена до края на годината.

Банката започна предлагане на нов кредит с наименованието „Голям кредит“. Заемът се предоставя за суми от 20001 до 50 000 лв. за срок не по-дълъг от 48 месеца. Лихвата е в размер на 4,76% и има само една такса в размер на 250 лв., която е за кредитна оценка.

Жилищни и ипотечни кредити

Месец октомври беше един от най-динамичните от началото на годината. Шест банки предприеха промени по своите продукти. Това сочат наблюденията на MoitePari.bg за активността на банките при тези продукти през октомври.

Банка ДСК повиши от 1,65 лв. на 2 лв. месечната си такса за поддръжка на разплащателна сметка. Другите условия, свъразни с продуктите й бяха продължени със срок на валидност до 31.01.2018 г.

Банка Пиреос България понижи с 4 б.п. лихвата при пълна отговорност на кредитополучателя по кредита си с фиксирана лихва за първите 18 месеца.

СИБанк предприе редица корекции по своите продукти както следва:

- Лихвата по кредит „Реалност“ и Кредит за рефинансиране беше понижена с 30 б.п.;

- Лихвите по кредит с фиксирана лихва за първите 2 години беше понижена с 20 б.п.;

- По кредит с фиксирана лихва за първите 5 г. лихвата за първите 60 м. беше понижена с 45 б.п., а за останалия срок – с 60 б.п.

- По кредита за текущи нужди лихвата беше понижена с 25 б.п.

По всички кредити отпадна застраховка „Имот“, а таксата за разглеждане на документи (където се изисква такава) беше понижена от 120 лв. на 100 лв.

Промоционалните условия са валидни до 31.12.2017 г.

Пощенска банка беше следващата, която предприе промени по своите продукти. По своя потребителски кредит с ипотека банката премахна таксата за оценка на обезпечението и таксата за анализ на обезпечението. Условията са в сила до 30.11.2017 г.

През октомври банката предложи и нов кредит с програма „ФЛЕКСИ“ за рефинансиране на кредити за суми над 100 000 лв.

Всички останали условия по продукти са в сила до 31.12.2017 г.

Следващата банка с промени беше Д Банк. По своя кредит „Наш дом“ за рефинансиране банката предприе понижение на лихвените нива с 50 б.п. С 1 пункт бяха понижени лихвите по потребителския кредит с ипотека. През изминалия месец банката предложи на своите клиенти два нови пакета – Алегро и Модерато.

ОББ беше последната банка с промени през октомври. Банката предприе уеднаквяване на лихвите по кредити в лева и евро. Лихвата по кредит за покупка на жилищен имот, строителство, довършителни работи и рефинансиране от други банки вече е с размер 3,95% при ползване на пакет „Комфорт“. 4% е лихвата при кредит за покупка на жилищен имот, строителство и довършителни работи, без ползване на пакет „Комфорт“.

По всички кредити на банката отпада таксата за юридическо обслужване (100 лв.) и застраховка „Имот“. Промоционалните условия са в сила до 31.12.2017 г.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички