Банките с повишени печалби заради ниските лихви по депозитите


Банките с повишени печалби заради ниските лихви по депозитите
Снимка: БГНЕС

1869

Печалбите на банковата система се дължат на по-ниските лихви по депозитите и таксите. За първите три месеца на годината заради намаляването на лихвите при спестяванията в банките са останали 210 млн. лева повече, показва анализът на БНБ.

Привлечените средства от домакинствата - т.е. влоговете и депозитите, имат основен принос за нарастването на привлечените средства в банковата система, коментират анализаторите от БНБ. Спрямо март 2014 година лихвените разходи на банките са спаднали с 44%, което отразява намаляването на доходността по депозитите.

В края на март банковата система отчете печалба от 285 млн. лева, която бе с 61 млн. лева по-висока от тази за първото тримесечие на предходната година. Влияние оказаха също така и регистрираните по-големи приходи от такси и комисиони и повишеният размер на другите оперативни приходи, допълват от Централната банка. Увеличени са инвестициите в дългови ценни книжа, които в края на март достигат 12,7 млрд. лева или 14.8% от балансовото число на системата.

Същевременно брутните кредити и аванси намаляват и в края на отчетното тримесечие бяха 62,3 млрд. лева. Обслужваните кредитни експозиции са 60,6 млрд. лева, а необслужваните - 10,7 млрд. лева.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички