Банките се обявиха против промени, даващи по-голяма защита на длъжниците


Банките се обявиха против промени, даващи по-голяма защита на длъжниците
Снимка: БГНЕС

2719

Банките се обявиха срещу промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които се завишава защитата на длъжниците. Поправките са внесени от група депутати начело с председателя на правната комисия Данаил Кирилов и вчера бяха гледани на първо четене в комисията. Техен автор обаче е омбудсманът Мая Манолова, която отдавна се опитва да наложи законови промени.

Управляващите се разбързаха с приемането им едва след като Еврокомисията даде на България срок до края на март да премахне част от неравноправните текстове. Един от тях е сегашната възможност кредитори безпроблемно да вадят изпълнителен лист срещу длъжници потребители. Брюксел заплаши, че ще сезира Съда на ЕС, а той ще наложи глоба на страната ни, пише в. "Сега".

Асоциацията на банките в България (АББ) се противопоставя най-вече на предвидената с поправките в ГПК възможност длъжникът на всеки етап да може да спре принудителното изпълнение срещу него, т.е. разпродажбата на имуществото му. Новият текст се предлага, тъй като практиката показва, че много често длъжниците не могат да се защитят поради незнание, че срещу тях е заведено дело. Но дори и когато длъжник подаде възражение, примерно за това, че дългът е некоректно изчислен, на практика принудителното изпълнение не може да се спре. Според АББ обаче, ако подаването на обикновена жалба, дори и немотивирана, спира цялата процедура по събирането на просрочения дълг, дори безспорната част от него, това ще забави, усложни и оскъпи събирането на лошите кредити и на практика ще обезсмисли заповедното производство. АББ се обявява и против предложението на правосъдното министерство разпродажбата на имот на длъжник да се спира при представяне на обезпечение до една трета от дълга. Според банковата асоциация това може да доведе до масови злоупотреби с права на длъжници.

Банките все пак подкрепят предвидената възможност съдът да прави служебна проверка за неравноправни клаузи в договорите с клиентите. Промените в ГПК всъщност са насочени не само към по-добра защита на потребителите на банкови кредити, но и към клиентите на фирми за бързи кредити, на мобилни оператори, топлофикации и други търговци на комунални услуги.

В същото време банките предупреждават, че подобни законови промени ще затрупат съдилищата с още работа, а именно тромавите съдебни процедури били част от критиките за икономически дисбаланси, за които ни критикува Европейката комисия. Според АББ в момента няма законова пречка съдът да следи за неравностойни клаузи в договорите. Съдии обаче твърдят, че нямат такива правомощия в заповедното производство. "Не може само на база на извлечение от сметки да се издава директно изпълнителен лист и да се започне принудително изпълнение срещу длъжника. При това на него му се дава много кратък срок от само 2 седмици за възражение", коментира преди време съдията от Софийския градски съд Константин Кунчев.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички