Без търгове за поддръжката на оградата по границата


Без търгове за поддръжката на оградата по границата
Снимка: БГНЕС

2858

С гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Народното събрание изключи поддръжката на оградата по границата от обхвата на Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Вносители на промените бяха членовете на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ и Христиан Митев от патриотите. "За" приемането на промените на второ четене гласуваха 94 народни представители, 51 бяха "против", 8 се въздържаха.

Припомняме, че с поправки от 2016 г. беше решено, че самото изграждане на оградното съоръжение по границата с Турция също ще става без търг. Според внесените сега промени задължителните процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП) няма да важат не само за дейностите по изграждането на оградата по българската граница, но и поддържането ѝ.

В досега действащото законодателство Законът за обществените поръчки не се прилагаше за договори за услуги, доставки или строителство, свързани с изграждане на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница.

По време на дебатите от БСП и ДПС обявиха, че няма да подкрепят предложението. Според опозицията това ще доведе до корупционни практики и увеличаване на трафика на хора.

"С промените в Закона за обществените поръчки се цели да се облекчи поддържането и възстановяването на възпрепятстващото съоръжение, което е определено за стратегически обект и неговата експлоатация е част от системата за опазване и охрана на държавната граница", обясни председателят на правната комисия в парламента и един от вносителите на законопроекта Данаил Кирилов от ГЕРБ.

"Целта е да се даде възможност за най-бърза реакция. Когато имаме пробив, нямаме гаранционна отговорност, така че не можем да ангажираме предходния изпълнител да поправя щетите", каза той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички