БФБ отново обърка индекса SOFIX


БФБ отново обърка индекса SOFIX
Снимка: БГНЕС

3265

Българската фондова борса отново е объркала изчисленията за определяне състава на водещия си индекс - SOFIX. Това е втори случай след този през март, след който бяха въведени нови правила за изчисление, а Комисията за финансов надзор направи проверка по случая.

В четвъртък борсата обяви, че от индекса излизат четири компании и на тяхно място влизат други четири дружества, а в петък по обед обяви, че е допусната грешка. Заради нея торовият гигант "Неохим" остава в индекса, а не отпада, както бе обявено по-рано.

Проблемът е, че два часа преди отстраняването на грешката с акции на дружеството е сключена голяма сделка за над 600 хил. лв., при която продавачът може да се окаже сериозно ощетен, съобщава "Капитал daily". По информация на изданието това е фондът ETF, в който инвестират най-вече пенсионни компании.

От борсата обявиха, че ще разгледат претенции за евентуални щети.

Първоначалната информация на БФБ в четвъртък бе, че промените в SOFIX са четири: влизат технологичната компания "Сирма груп холдинг", "Доверие обединен холдинг", "Индустриален холдинг България" и строителната "Трейс груп холд", а излизат шуменският "Алкомет", "Неохим", "Холдинг Варна" и "Индустриален капитал холдинг". По план промените влизат в сила от 18 септември.

Ден след новината за промените в SOFIX БФБ публикува коригираща информация, според която промените са три, а не четири. "Неохим" остава в индекса, а "Трейс" не попада в селекцията на 15-те най-големи и ликвидни дружества. Едновременно с признаването на грешката БФБ спря търговията с "Неохим" и "Трейс".

Според борсов анализатор причината за поредната грешка на фондовата борса е, че при едното класиране на компаниите по медиана на седмичния оборот за начална дата на периода е взета седмицата от 6 март, а при другото е смятано от седмицата с 1 и 2 март. Тъй като алгоритъмът засича медианна стойност на седмица, влиянието на седмица само с две търговски сесии изкривява данните.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички