Бивши служители на КТБ разкриха нередности при обявените за продажба чрез търгове вземания


Бивши служители на КТБ разкриха нередности при обявените за продажба чрез търгове вземания
Снимка:

4198

Има редица фрапиращи нередности при обявените за продажба чрез търгове вземания на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Това твърдят в писмо до медиите бившият изпълнителен директор на КТБ АД Георги Христов и бившият началник на отдел "Кредитиране" в трезора Георги Зяпков. Те са сигнализирали институциите за редица нередности при вземанията.

Обявата за коледните търгове е публикувана от Кристи Маринова (бел. ред. - за която в началото на годината излезе информация, че правосъдното министерство не я е допуснало на изпит за синдик) и Ангел Донов – синдици на КТБ, а самите търгове са с тайно наддаване, в два дни - 14-ти и 15-ти декември. Синдиците на фалиралата КТБ пуснаха над 40 търга, на които се предлага имуществото на банката. До момента няма информация за протичането им и за постигнатите "цели", но анализът на първоначалните цифри е фрапиращ, смятат доскорошните служители на фалиралата КТБ. Чрез тези търгове се продължава безнаказаното и безконтролно ограбване на масата на несъстоятелността на КТБ след затварянето ѝ през юни 2014 година, сигурни са бившите мениджъри в КТБ.

Възражения

В сигналът си до министъра на финансите Владислав Горанов, до всеки един от членовете на Управителните съвети на Фонда за гарантиране на влоговете и БНБ, до Асоциацията на банките в България и до самите синдици на КТБ, бившите администратори на КТБ пишат:

"На 04.12.17 г. синдиците на КТБ АД за пръв път публично обявиха търгове за продажба на кредитни експозиции. Запознавайки се детайлно с условията на търговете, с изложената информация относно предлаганите на търга на 15.12.2017 г. вземания, както и с притежаваната от нас информация относно кредитните отношения – същността и обезпечеността им, бихме искали да ви информираме за редица неблагоприятни обстоятелства, които ще доведат до директно ощетяване масата на несъстоятелността, в случай че бъдат осъществени тези продажби на посочените вземания на банката по този начин, който е предвиден в обявените търгове. Става ясно, че случайно или не синдиците не посочват в нито един от случаите какъв е размерът на задълженията на кредитополучателите към датата на публикуване на обявата. Липсва основната информация относно продаваното вземане, тоест какво всъщност евентуалният купувач ще купува на търг.

Освен това срокът за запознаване с документите е твърде кратък – 4 работни дни. Този срок е твърде недостатъчен, като се има предвид, че се продават кредитни експозиции за десетки милиони лв.

Липсва каквато и да е информация за активите, които всеки един от кредитополучателите притежава. Както е добре известно, съгласно чл. 133 от Закона за задълженията и договорите, цялото имущество на длъжника служи за обезпечение на задълженията му пред неговите кредитори. Този, който евентуално купи едно от посочените продавани вземания на банката, основно ще го интересува какви активи притежава неговият  длъжник“.

Почти 788 млн. се продават с начална тръжна цена под 7% от стойността им, казват Христов и Зяпков. Още подробности четете ТУК.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички