Бизнесът е против да се наливат пари в МВР


Бизнесът е против да се наливат пари в МВР
Снимка: БГНЕС

2739

„Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) със съжаление констатира поредното огъване на изпълнителната власт у нас пред натиска от страна на синдикатите. На единадесетия ден от изпълнението на бюджета, публично беше дадено обещание за неговото ревизиране в полза на 100 милиона лева допълнителни разходи в сектор „Сигурност“. Това е повече от смущаващо.

Това се посочва в позиция на АОБР, изпратена до медиите.

Според работодателите проблемите в МВР няма да се решат с отпускането на още 100 млн. лв. за полицейски заплати. "Вътрешното министерство е едно от най-нереформираните и свръхнаселените и пари не бива да се отпускат без реформи", пишат още те. Позицията им идва след обещанието на премиера Бойко Борисов да се дадат пари за увеличение на полицейските заплати само и само да спрат протестите по време на европредседателството.

"Година след година всички наблюдаваме постоянния натиск за увеличаване на разходите за сектор "Сигурност". Пак година след година ние НЕ забелязваме подобряване на усещането на гражданите за гаранции за собствената им сигурност или за защитата на тяхното имущество. Сектор "Сигурност" и по-специално МВР си остават НЕреформирани и "свръхнаселени". Едновременно с това обещаната превенция на престъпността остава на ниско ниво, а разкриваемостта не бележи ръст", пише в позицията на бизнеса.

Работодателите припомнят, че България е сред страните, които отделят най-много средства за сектор "Сигурност", а в същото време разкриваемостта е ниска. Според тях разходите за сигурността се нуждаят не от повишаване, а от преосмисляне на начина им на харчене, предава в."Сега".

Според бизнеса трябва рязко да се съкрати администрацията в МВР и с парите да се увеличат заплатите на полицията. АОБР вижда изхода в рязко съкращаване на чиновническите длъжности за сметка на повишаване заплатите на хората, които работят "на терен" - очи в очи с криминалната престъпност. "Това е огромен резерв за повишаване броя на хората, които работят на терен, за увеличение на заплатите им и за рязко подобряване на техническата им осигуреност", пише в позицията.

Работодателите призовават управляващите да направят радикална реформа в сектор "Сигурност" и да спрат с безсмисленото наливане на средства без задължение за ефективност.

Асоциацията заявява, че подкрепя честните полицаи, които имат основания за недоволство най-вече когато става дума за екипирането им и за неясноти и непрозрачност при провеждане на обществени поръчки.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички