Бизнесът ни може да губи по 1,5 млн.лв. годишно заради новия гръцки данък


Бизнесът ни може да губи по 1,5 млн.лв. годишно заради новия гръцки данък
Снимка: БГНЕС

1436

Българският бизнес може да губи по 1,5 млрд. лева годишно, ако влязат в сила промените в гръцкото данъчно законодателство. Това съобщи зам.-финансовият министър Кирил Ананиев (на снимката) вчера, предаде БНР.

С промените в гръцката данъчна система 26% върху оборота на сделки от страни с по-благоприятни данъчни системи, каквато е и българската, ще бъдат авансово удържани и евентуално възстановявани, едва когато се докаже, че сделката е реално осъществена. Задържането на парите от гръцкото правителство ще окаже негативно влияние и върху българските фирми, работещи с гръцки партньори, както и върху повече от 14 000 гръцки компании с бизнес у нас.

Законовите промени в Гърция все още практически не са влезли в сила, защото липсват поднормативни актове. Върху тях обаче се работи усилено, каза Кирил Ананиев.

"Ако продам стока за 100 евро, на мен ми се плащат 74 евро. Другите 26 ще чакаме първо да вземе решение гръцкото правителство дали да ми възстанови тези пари и това всичкото се отразява естествено върху българския бизнес", допълни той.

Според Йордан Цонев от ДПС, Гърция третира България като офшорна зона, което е недопустимо. "След като нас ни третират като офшорна зона, ние не сме, ние трябва да предприемем абсолютно същата мярка, без изобщо да се боим", заяви депутатът.

Румен Гечев от БСП допусна, че Брюксел ще разреши на Гърция да наруши законодателството. "Ако Гърция не си осигури други източници, в това число и "жертви“ като България, ще трябва Европейската централна банка да им попълва бюджета", коментира той. 

От правителството засега не са склонни към реципрочни мерки, защото това би било икономическа война с Гърция. Ако дипломацията обаче не помогне, България ще сезира съда в Люксембург:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички