Близо 100 души протестираха срещу франковата задлъжнялост


Близо 100 души протестираха срещу франковата задлъжнялост
Снимка: БГНЕС

2421

Около 100 души протестираха днес пред сградата на БНБ срещу определени практики на няколко банки. Протестиращите са засегнати от необосновано увеличение на лихвените проценти и поискаха политическо решение. Демонстрацията се организира от Сдружение "Защита на правата на кредитополучателите" и касае казус с кредити, взети в швейцарски франкове, предаде БГНЕС.

Т. нар. "франкова задлъжнялост" принуждава десетки семейства да изплащат с години кредити при условия, които според решението от миналата седмица на Комисията за защита на потребителите са недобросъвестни и неравноправни. От Сдружение "Защита правата на кредитополучателите заявяват, че заради създалия се сериозен социален и икономически проблем предизвикан от недобросъвестни търговски практики на три банки в България, драстичното поскъпване на швейцарския франк, както и няколкократното необосновано увеличение на лихвените проценти, хиляди български семейства са изправени пред опасността да останат на улицата поради непосилната задача да погасяват месечните си вноски по изтеглени ипотечни/потребителски жилищни кредити деноминирани в лева или евро, но деноминирани в швейцарски франкове.

Преди около шест години младо семейството, днес с тригодишното дете изтегля кредит в швейцарски франкове, но към днешна дата кредитът не само не е погасен, а размерът му е почти двойно увеличен, обясни майката Магдалена Тошева, който заедно със своя син и съпруга си беше на протеста. При договорени около 850 лева месечна вноска, в момента тя е около 1500 лева заради увеличения курс на швейцарския франк.

Семейството подписва за кредит с т.нар. недоказване на доход, тоест предоставяш на банката бележка за своите доходи и на база на тази бележка получаваш кредита. След подписването, още на първия месец и без уведомление, вноската е увеличена, както и лихвата. "Подписахме договор при лихва 5,65%, а на следващия месец тя стана 7,10%", обясни жената. "Имаме веднъж увеличение заради лихвата и второ заради голямото поскъпване на швейцарския франк, което увеличава вноската с почти 100%", добави тя.

Още в началото не е имало яснота какви са компонентни, които определят лихвата - това е т.нар. базов лихвен процент, който неясно по какви критерии се увеличава когато се поиска, обясни Тошева. "Както си решат - така го вдигат, няма никаква яснота кое определя увеличение", категорична бе тя. Лихвеният процент по швейцарски франкове в Швейцария в момента е почти отрицателен, но защо лихвата тук не пада, попита жената. Според нея каквато и надбавка да си слагат родните банки, би следвало да лихвата да падне поне до 4%.

Протестът е насочен към правителство, обясни младото семейството. Разрешение за протест обаче е получено само за пространството около фонтана пред президенството и Българската народна банка, поради което протестиращите издигнаха своите плакати именно там, а не под Министерски съвет или поне пред парламента.

Семейство Тошеви са убедени, че банката няма да се съгласи с протеста на хората, поради което разчитат на политическо решение от правителството. "Банката ни е излъгала, тях не ги интересува, ще изкупят жилищата ни на безценица и ще ги продадат", коментира жената, тъй като жилището им е ипотекирано заради взетия кредит.

Протестиращите настояват за политическо решение и посочват, че сходен проблем в Полша, Румъния, Унгария и други държави, но там правителството вече е взело мерки - например, фиксирало е курса на франка и задължава банките да предоговорят тези проблемни кредити без да реализират свръхпечалби. "Надяваме се някой да ни чуе", споделиха те.

Младото семейство и останалите протестиращи разчитат много на позицията на Комисията за защита на потребителите, която в края на миналата седмица излезе с решение за установени наравноправни клаузи в договорите за отпускане на ипотечни кредити в швейцарски франкове. Според КЗП няма критерии и методика за определяне на размера на базовия лихвен процент, а целият валутен риск от промяната на курса на швейцарския франк е за сметка само на кредитополучателя. Освен това комисията счита, че размерът на погасителните вноски става известен едва в момента на падежа.

От КЗП са дали 14-дневен срок на банките да отстранят неравноправните клаузи и ако това не се случи, комисията ще заведе колективен иск тези клаузи да обявени за нищожни.

„Ние разгледахме типовите договори на търговските банки с швейцарски франкове и установихме четири групи неравноправност. Едната е във връзка с определянето на лихвения процент, тъй като в тези договори беше написано, че базовият лихвен процент се определя само и единствено по усмотрение на банката, което е недопустимо по Закона за потребителския кредит. Вярно, че законът влезе в сила след като са отпуснати тези кредити, но към настоящия момент, когато ние разглеждаме тези клаузи, той действа и на банката би следвало да се посочи да премахне тази неравноправна клауза. Втората група неравноправни клаузи е относно срока на падеж на някои от вноските. Ако падежът на вноската е в почивен ден, банката е предвидила тази вноска да бъде погасена по курс в деня, който предшества деня на падежа”, заяви Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите, пред националното радио.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички