БНБ: Дъщерната банка на КТБ има достатъчно ликвидност


БНБ: Дъщерната банка на КТБ има достатъчно ликвидност
Снимка: БГНЕС

1240

Търговска банка "Виктория", която е дъщерна на скандалната Корпоративна търговска банка, има достатъчно ликвидност, за да изпълнява дейностите по лиценза си. Това съобщиха от БНБ за националното радио.

Оттам уточниха, че от банката са изтеглени 100 млн. лева на вложители, но това не пречи на дейността ѝ. От днес "Виктория" не е под специален наздор.

Вложителите имат достъп до парите си от 12-и декември, като към онзи момент разчетите показваха, че общата сума на вложенията е 160 млн. лева. За да бъдат осигурени всички средства, квесторите на банката подготвиха продажбата на част от кредитния ѝ портфейл, с което набавиха около 180 млн. лева. От БНБ уточниха, че е продаден кредитният портфейл, който "ангажира по-висок разход", както и поддържането на по-широка клонова мрежа.

За първите два дни от момента, в който вложителите имат достъп, са изтеглени 100 млн. лева, но след това работата с клиентите се е нормализирала и към момента банката разполага с ликвидност, за да изпълнява всички дейности според лиценза си. Новото ръководство на банката, което се очаква утре да бъде вписано и в Търговския регистър, ще фокусира продуктите на банката основно върху корпоративен бизнес и средни предприятия.

Дъщерната на КТБ банка беше под специален надзор за максималния срок от шест месеца, като бе поставена под него два дни след банката – майка. Още при първите проверки от БНБ подчертаха, че "Виктория" е жизнеспособна банка.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички