БНБ очаква 1,6% ръст на кредитите догодина


БНБ очаква 1,6% ръст на кредитите догодина
Снимка: БГНЕС

2371

Българската икономика се развива по-добре от очакваното през първата половина на годината, което накара БНБ да коригира прогнозата си от 1,8 до 2,3%. Очакванията за догодина са за ръст от 2,4%. Това казва в интервю за Reuters подуправителят на БНБ Калин Христов.

Попитан за перспективите на централната банка за следващата година, Христов казва, че очаква растежът на кредитите да бъде 1,6% през 2016 г. от "близо до нула" тази година. Той обаче е категоричен, че не това не се дължи на липса на ликвидност или капитал, а е повече проблем на търсенето на заеми, пише "24 часа".

По отношение на планираната оценка на активите на българските банки и предстоящите стрестестове, Христов заявява, че те ще завършат до средата на 2016 г. и могат да поставят България в състояние да кандидатства за Европейския банков съюз. Подуправителят е категоричен, че бановата система на България е стабилна. Българските банки са склонни към по-нататъшна консолидация, смята Христов. Трезори с над 5% пазарен дял могат да бъдат много атрактивни за купувачи. По повод гръцката криза, Христов заявява, че гръцките банки притежават под 1/5 от банковите активи в България.

Той припомня скорошното придобиване на Алфабанк от Пощенска банка. И добавя, че България е препоръчала на всички български банки, които имат гръцко участие, да поддържат по-висок коефициент на ликвидност от останалите. "Имаше малки изходящи потоци, но не значително", каза Христов, запитан дали българските вложители са изтеглили пари от гръцките собственост кредитори тази година.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички