БНБ очаква забавяне на икономическия растеж до 2,1%


БНБ очаква забавяне на икономическия растеж до 2,1%
Снимка: БГНЕС

3736

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на България ще се забави до 2,1% през 2016 г. Това прогнозират от Българската народна банка в доклада "Икономически преглед". За сравнение миналата година БВП се увеличи с 3 на сто.

Специфичен фактор, който ще допринесе за забавяне на икономическия растеж през настоящата година ще бъдат по-ниските държавните инвестиции на годишна база, се посочва в анализа на БНБ.

В същото време прогнозираният растеж на частните инвестиции през 2016 година няма да бъде достатъчен, за да компенсира по-малкия обем на държавни инвестиции и следователно ще доведе до спад в бруто образуването на основен капитал в реално изражение, добавя финансовата институция.

През 2017-а година този негативен ефект вероятно ще изчезне, като се очаква увеличаване на общите инвестиции поради продължаване на растежа както на частните, така и на държавните инвестиции и според БНБ брутният вътрешен продукт ще нарасне през следващата година с 2,8 процентни пункта.

Централната банка прогнозира, че през тази и през следващата година положителният принос на нетния износ към растежа на БВП ще се свие постепенно в сравнение с неговото относително високо ниво през 2015 година.

Очаква се реалният ръст на експорта през 2016 година да се забави в сравнение с предходната година, преди да започне отново да се ускорява в съответствие с прогнозираното подобрение на динамиката на външното търсене на български стоки и услуги, се посочва в доклада на БНБ.

Вносът на стоки и услуги също се очаква да се забави през настоящата година, след което да възстанови нивото си на реален растеж през 2017 година заедно с постепенно ускоряване на вътрешното търсене, прогнозира Централната банка.

БНБ оценява като балансирани рисковете пред нейната прогноза за икономическата активност в България през тази и през следващата година.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички