БНБ одобри инструкции за избор на доставчици на услуги


БНБ одобри инструкции за избор на доставчици на услуги
Снимка: БГНЕС

3169

Във връзка с процеса по преглед на качеството на активите на банките в България Българската народна банка (БНБ) одобри инструкции за избор на доставчици на услуги и за избор на оценители на обезпечения.

В изпълнение на § 9 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници и на чл. 80 от Закона за кредитните институции Централната банка възложи на банките да организират процедура за подбор на независими външни лица, които директно да бъдат ангажирани с извършване на дейностите по прегледа на активите в банките – доставчици на услуги (AQR Providers). Тези доставчици на услуги ще извършват дейност, спазвайки изискванията на методологията за преглед на качеството на активите, разработената от ЕЦБ и адаптирана от БНБ и нейния консултант „Делойт България“ ЕООД, съобщават от БНБ.

Банките организират процеса по подбор на независимите външни лица в съответствие с одобрените Инструкции за избор на доставчици на услуги, включително критериите за оценка и насоките за подбор. Банките могат да поставят и допълнителни изисквания и критерии за избор към доставчиците на услуги, доколкото тези критерии не противоречат на спазването на концепцията за осигуряване на качество, независимост и професионализъм от страна на външните лица.

Всеки доставчик на услуги ще бъде отговорен за ангажирането на оценители на обезпечения при съобразяване със съответните одобрени инструкции за избор на оценители, като ще извършва контрол на качеството на дейността на оценителите и ще прилага механизми за избягване на конфликти на интереси.

Изисква се до 22 януари 2016 г. банките да изпратят на БНБ информация за избраните доставчици на услуги, както и всички съпътстващи документи, доказващи съответствието на доставчика на услуги и оценителите с критериите за допустимост. БНБ проверява допустимостта на избраните лица и изпраща потвърждение към банките в срок до 11 февруари 2016 г. Договорите за ангажиране на избраните доставчици на услуги и оценители ще бъдат сключени не по-късно от 14 февруари 2016 г.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички