Борисов: Не плащаме на Турция, парите отиват за бежанците


Борисов: Не плащаме на Турция, парите отиват за бежанците
Снимка: БГНЕС

2727

Държа да уточня, че средствата, които се предоставят по Механизма на Европейската комисия за Турция, отиват не в турската държава, а в бежанските лагери за храна, здравни услуги и образование. Там са се родили над 60 хиляди деца, трябва някой да се погрижи за тях. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата. 

По време на заседанието министрите приеха предложение до Народното събрание за ратифициране на Общото споразумение за създаване на рамка за управлението и условията на механизма за Турция в полза на бежанците. Общият размер на помощта по механизма е 3 милиарда евро, от които 1 милиард евро ще бъде финансиран от бюджета на Европейския съюз, а останалите 2 милиарда евро следва да бъдат осигурени от вноските на държавите-членки. Вноската, която България трябва да направи, възлиза на 5 876 946,49 евро или близо 11,5 милиона лева и е изчислена въз основа на дела на брутния национален доход на страната в общата сума на брутния национален доход на Европейския съюз.

„Спекулация е, че ние плащаме на Турция. Тези пари отиват за хуманитарна дейност, а не за услугата Турция да държи бежанците там”, коментира премиерът.

Преди това финансовият министър Владислав Горанов разясни пред колегите си какво е записано в предложеното за ратифициране споразумение.

След което Бойко Борисов прави следното уточнение: „Трите плюс три милиарда, които Европейският съюз договаря с Турция, както и другите десет, които в Лондон се договориха, както и тези милиард и осемстотин милиона евро, които се договориха в Малта, но говорим сега за Турция, те отиват не в турската държава, отиват в бежанските лагери за храна, здравни услуги и образование. Там са се родили над 60 хиляди деца, те трябва да имат детска градина, трябва да имат училище, трябва да имат инфраструктура, трябва за тях да се погрижи някой. И всъщност спекулация е, че ние плащаме на Турция. Тези пари отиват за тази хуманитарна дейност, а не за услугата Турция да държи бежанците там. Много е хубаво и важно да се направи.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички