Борисов: Ще си сътрудничим с Китай за инфраструктурни проекти


Борисов: Ще си сътрудничим с Китай за инфраструктурни проекти
Снимка: БГНЕС

2157

България и Китай ще търсят взаимноизгодни модели за изпълнение на приоритетни инфраструктурни проекти, каза премиерът Бойко Борисов след среща с китайския си колега Ли Къцян.

Китай е сред най-големите експортни партньори, не само в Азия, но и в световен мащаб. Приоритетите на България са да се увеличат китайските инвестиции, да се разшири обменът и разнообразието на български продукти на китайския пазар и да се стимулира туристическият обмен, заяви Борисов.

"Нашият регион е погален от Господа с морета, реки, планини, летен, зимен туризъм, хилядолетна история – траки, римляни. Всичко, което един турист иска да види и го има в Рим, го има и в София, и в България", каза премиерът, цитиран от БНР.

Разчитаме китайските власти да съдействат за ускоряване на процедурите за внос в страната на български земеделски хранителни продукти.

България се опитва да привлече китайски инвеститори за изграждане на транспортни връзки с Румъния.

Преди срещата с китайския си колега Борисов заяви: "Това, което аз си мечтая да го поставя на масата на китайския премиер, е Букурещ – Русе –Търново. Това е изключително важно, защото тогава ще имаме Букурещ – Търново – магистрала "Хемус" – София и София – Белград, София – Солун, София – Бургас, София – Истанбул. Аз мисля, че това ще ги заинтересува, а от Търново, през тунела под Шипка, да излезе перпендикулярно долу на Марица или на Тракия, в зависимост от това госпожа Павлова как се подготви с проектите. Имаме във всяка една сфера предложения и възможности за работа."

Както стана ясно от думите на премиера вчера, България се стреми да привлече средства от Китай и за нови два реактора на АЕЦ "Козлодуй".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички