БСП обвини ГЕРБ в лъжа за контрабандата и поиска комисия за акцизната система


БСП обвини ГЕРБ в лъжа за контрабандата и поиска комисия за акцизната система
Снимка: БГНЕС

2042

БСП иска създаване на Временна комисия за прочуване създаването, функционирането и сигурността на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) в Агенция „Митници“.

Предлагаме конкретни стъпки за борба с контрабандата. Поради тази причина внесохме решение за създаване на Временна комисия за прочуване създаването, функционирането и сигурността на БАЦИС в Агенция „Митници“, заяви на брифинг Драгомир Стойнев от БСП, предаде БГНЕС.

Има огромни притеснения от страна на ДАНС за начина, по който функционира тази система и изводите, които са направени по последния доклад, каза Стойнев.

Сериозните негативни оценки в доклада на ДАНС са, че са на лице технически възможности за манипулиране на компютърната система, че не са спазени общоприети добри практики за мрежова информационна сигурност, че има условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическата сигурност на страната, че служители от Агенция „Митници“ са изменили съдържанието на анализираната компютърна система с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея“, посочи Драгомир Стойнев.

Той заяви още, че БСП иска разследване за начина, по който функционира системата. Притеснени сме за приходите в бюджета, посочи той и уточни, че левицата настоява в тази комисия да има народни представители от всички групи, за да се запознаят с начина, по който функционира системата, и злоупотребите в нея.

Припомняме, че проблемите около БАЦИС бяха сред мотивите на неуспешния вот на недоверие на БСП срещу кабинета "Борисов 3". Тогава главният прокурор Сотир Цацаров каза, че БАЦИС е развален водомер, през който не се знае какво минава, а финансовият министър Владислав Горанов увери, че възможността за пробиване на системата отвън вече е отстранена.

От своя страна днес Румен Гечев заяви, че според БСП, правителството на ГЕРБ и техните партньори лъжат за резултатите от борбата с контрабандата. „Данните от публикувания доклад на Агенция „Митници“ разбиват на пух и прах техните твърдения. Наскоро публикуваният доклад на Агенция „Митници“ на практика опровергава твърдението на управляващите, че сивата икономика и контрабандата намаляват. Не е съвпадение, че докладът на агенцията е публикуван два дни след вота на недоверие на МС“, вярва Гечев.

Той коментира, че за първи път от 2010 г. едно правителство не изпълнява програмата си за събраните акцизи съгласно Закона за бюджета за 2017 година с 50 млн. лв.

„Обложените с акциз цигари през 2017 г. са 13 млрд. 705 млн. срещу 13 млрд. 834 млн. през 2016 г. През последната година има обрат в тенденцията на обложените с акциз цигари и тенденцията е негативна“, уточни Румен Гечев.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички