БСП представи алтернативен бюджет с приоритети здравеопазване и образование


БСП представи алтернативен бюджет с приоритети здравеопазване и образование
Снимка: БГНЕС

3345

БСП представи алтернативен бюджет в съответствие с програмата на партията и изпълнявайки политиките на "червените". Това се случи на нарочно събитие в централата на партията, предаде Actualno.com.

Досега чакахме правителството да предложи бюджет. Сега предложихме различен подход - да не чакаме правителствения бюджет, а да предложим бюджет, който изпълнява нашите политики. Това е алтернатива на програми, а не на числа", заяви лидерът на опозицията Корнелия Нинова.

По думите ѝ втората разлика е, че обикновено правителството приема бюджета и "откъдето дойде натиск, от там променят". "Ние подходихме точно обратното - започнахме обсъждания в страната, стъпихме на мнението и експертизата на хората", увери още тя.

Нинова открои и приоритетите на бюджета - здравеопазване, образование и доходи.

Относно здравеопазването, Нинова заяви, че от БСО предлагат смяна на модела болниците да са търговски дружества, а да са регистрирани по Закона за лечебните заведения.

"Няма да спре закриването на малките училища в малките общини. Проблемът е в сбъркания модел “Парите следват ученика”. Предлагаме промяна на този модел", каза соцлидерът за парите за образование.

Според "червените" голяма част от проблемите на хората са свързани с огромната бедност и неравенството.

"Бедността се увеличава и милиони хора живеят на границата. С увеличение 40 лв. на пенсията и 50 на минималната заплата няма да решим проблема с бедността. Предлагаме коренно различна данъчна система. Предлагаме необлагаем минимум и прогресивен данък за физическите лица. Не променяме корпоративният данък на формите, който в 10%", уточни тя. 

По думите на Нинова опозицията предлага увеличаване на данък "дивидент" - от 5 на 10%. Още подробности за предложенията на левицата прочетете ТУК.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички