Бюджетът на София за 2017 г. е 1,3 млрд. лева


Бюджетът на София за 2017 г. е 1,3 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

2267

Окончателният бюджет на София за 2017 г. е един милиард и 328 милиона лева. Той е приет на днешното заседание на Столичния общински съвет с 46 гласа "за", 10 против и двама въздържали се, предаде БНР. 

Дебатите продължиха повече от три часа, като за поредна година групата на общинските съветници от БСП не подкрепиха бюджета.

Кметът Йорданка Фандъкова обясни в какво ще бъдат инвестирани парите: 

"Повече средства за междублоковите пространства, за кварталните улици, за общинските болници, повече средства за спорт, София ще бъде спортна столица следващата година. Увеличаваме бюджетите на общинските театри, увеличаваме и средствата за хората с увреждания по програмата "Асистент за независим живот", подобрение на инфраструктурата, строителството на метрото, реконструкциите на улици, булеварди, реконструкциите на трамвайни линии, строителството на детски градини, модернизацията на училища. За първи път имаме и по-сериозни средства по програма "Региони в растеж" за училищните дворове."

Столичната община планира да инвестира 149 млн. лева за закупуване на нови превозни средства и за развитие на транспортната инфраструктура на града. От тях 54 млн. лева са за основни ремонти, изграждане и реконструкции на улици и булеварди.

Продължава модернизацията на градския транспорт със закупуване на 13 нови трамваи и 30 нови автобуси. През тази година се очаква "Столичен автотранспорт" да започне процедура за закупуване на още 120 автобуса на природен газ, съобщи кметът.

За 2017 г. са предвидени основни ремонти на трамвайни трасета по бул. "Цар Борис Трети", ул. "Каменоделска", както и довършване на трамвайното трасе по бул. "България".

Инвестициите в изграждането на третия лъч на метрото са в размер на 243,6 млн. лв. като 20 млн. лв. са средствата, които Столичната община предоставя от собствените си приходите.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички