Бюджетът на София за догодина надхвърля е 1,2 млрд. лв.


Бюджетът на София за догодина надхвърля е 1,2 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

1776

Бюджетът на Столична община за 2017 г. е 1,257 млрд. лв. Планирани са собствени приходи в размер на 612,5 млн. лв. Заложени са и с 18 млн. лв. повече данъчни приходи. "Разчитаме на мерките за по-добра събираемост. Капиталовата програма е в размер на 397 млн. лв., от тях средствата по оперативни програми са 275 млн. лв., като те вече са защитени пред Брюксел. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, при представянето на бюджета на СО за 2017 г., предаде БГНЕС.

Големите обекти се запазват - строителството на третия лъч на метрото, и изграждането на 7 нови станции, като през тази година започва строителството на 5 станции по бул. "Владимир Вазов" и в кв. "Овча купел" - за тях са предвидени 243,5 млн. лв., от които 20 млн. лв. са от собствени приходи от бюджета на СО.

През 2017 г. продължава и модернизацията на градския транспорт - предвидено е да има 13 нови трамвая по ОП "Региони в развитие". Процедурата ще бъде обявена до края на тази година. На финала е процедурата за купуване на 30 нови автобуса. Със средства по ОП "Региони в растеж" и със собствени средства от бюджета на СО ще се извърши и цялостен ремонт на бул. "Дондуков" и "Граф Игнатиев".

По бул. "Граф Игнатиев" ще се започне с цялостна подмяна на ВиК инфраструктурата, защото канализацията е много стара. Ще се извърши и цялостна подмяна на трамвайните релси, настилки, тротоари и озеленяване. Подготвят се и проекти за цялостна реконструкция по пл."Македония", бул. "Цар Борис III", ул. "Каменоделска", бул. "България" и "Ив.Гешов". Заложени са и средства за завършване на втория етап на бул. "Монтевидео" след приключването на отчуждителните процедури. Предстои също разширение на бул. "Т. Каблешков" до бул. "Бъкстон". Започва и изграждането на източната тангента, в участък от бул. "Рожен". Отделени са и средства за кръгово кръстовище на бул."Свети Кл. Охридски" и "А.Ляпчев", както и за ремонт на участъци от бул. "Шипченски проход". Постепенно ще се освобождава и движението при седемте метростанции, които ще бъдат довършени. Отделени са средства и за ремонти на мостови съоръжения в столицата.

През 2017 г. ще се извърши и цялостна реконструкция и мерки за енергийна ефективност в 26 училища и детски градини. Предвижда се и строителството на 4 нови детски градини. 26-то училище в район Витоша ще бъде с изцяло обновен двор.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички