България е изсипала повече пари за влизане в Шенген, отколкото за ЕС и НАТО


България е изсипала повече пари за влизане в Шенген, отколкото за ЕС и НАТО
Снимка: Getty Images / Guliver

4070

Правителството изля поредните 3 млн. лв. в МВР, които трябва да отидат за "присъединяването на България към Шенгенското пространство".

Така сумите, давани на вътрешното министерство по тази линия през последните 10 години, надхвърлиха 100 млн. лв. Страната ни не похарчи толкова пари за присъединяването си към ЕС и НАТО, взети заедно, разкрива в. Сега.

Парите за Шенген винаги се отпускат с гриф "спешно". Обикновено те отиват за строеж на навеси, тоалетни, асфалтиране, за поплавъци, светофари, гориво за хеликоптери и Граничната полиция, монтиране на LED осветление, "повишаване нивото на сигурност в компютърно-комуникационен център", "синя зона" и какво ли още не.

Този път правителството дори не е разписало за какви конкретни дейности ще отидат милионите. Казва се само, че са одобрени допълнителни разходи "за финансирането на проекти, свързани с изпълнението на неотложни мерки за 2019 г. за присъединяването към Шенген". Неясно е отбелязано, че "средствата са за дейности, които са от първостепенно значение за ефективно изпълнение на мероприятията по противодействие на засиления миграционен натиск по границите на България и за извършване на строителни дейности и повишаване на техническата обезпеченост на граничните КПП".

Абсурдното е, че сумите се дават, независимо че МВР има един от най-големите бюджети в държавата - над 1 млрд. лв. Освен това българските власти обясняват, че технически България отдавна е готова за Шенген, но "три-четири правителства в Европа" не ни искат. Само преди година се твърдеше, че страната ни е с "единия крак вътре", че има вариант първо да бъдем приети по въздух и море, а после по суша. Нищо подобно не се случи.

Парите за Шенген, които правителството дава на МВР, са от държавния бюджет и са различни от сумите, похарчени за изграждането на стената на българо-турската граница. Те са отделно и от целевата помощ от ЕК за опазване на границата в размер на 160 млн. евро.

Още по-странното е, че сегашният милионен транш е аргументиран с "мероприятията по противодействие на засиления миграционен натиск по границите".

Само преди ден председателят на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия на Народното събрание Цветан Цветанов обяви, че в момента миграционният натиск по българските граници е нулев. Такава теза развиха наскоро премиерът Бойко Борисов и ръководството на МВР. Същите хора сега отпускат 3 милиона лева заради засилен миграционен натиск.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички