България изостава с отделянето на средства за хуманитарна помощ


България изостава с отделянето на средства за хуманитарна помощ
Снимка: iStock/Guliver

2319

България изостава по отношение на вноската, която е задължена да отделя за хуманитарна помощ поради членството си в редица международни организации и съюзи, включително ООН, ЕС, ОССЕ.

Съгласно поетия ангажимент, още с присъединяването си към Европейския съюз, България, подобно на останалите нови членки, следва да се стреми да достигне нива от 0.33% от брутния национален доход, пише в средносрочната програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ, която правителството е приело в началото на август.

Към момента обаче България поддържа постоянно ниво на предоставяните средства за помощ за развитие в размер на едва 0.09% от БНД. За да опита да отговори на това изискване, към 2019 г., страната ни възнамерява да вдигне вноската си на 81 млн. лв., при 60,5 млн. за настоящата година.

Все пак през 2018 г. България ще отдели 2,1 млн. лева за финансирането на проекти за развитие в държавите от Западните Балкани, сочи програмата, цитирана от БГНЕС.

За 2016 г. помощта, която правителството отпуска, е 1,6 млн. лв.

“България остава ангажирана с европейската и евроатлантическата интеграция на тези държави (страните от Западните Балкани-бел.ред.) и ще продължи да оказва съдействие при процесите на демократични реформи, защитата на правата на човека, укрепването на върховенството на закона, на гражданското общество, на пазарната икономика”, пише още в документа. От 1 млн. лв. на 1,8 млн. лв. се предвижда да увеличи правителството помощта и за страните от Черноморския регион.

Макар да намалява помощта си за развитие за страните от Азия и Близкия изток, правителството тази година предвижда да отпусне 1,1 млн. лв. “Тежкото положение в редица от страните от Близкия Изток и Северна Африка в резултат на продължаващите кризи, имащи косвени последици и върху страната ни, налагат нуждата от отделяне на внимание на региона. България ще се ангажира с инициативи, спомагащи за борбата с първопричините на конфликтите и произтичащата от тях миграция”. Това са част от аргументите за финансирането на проекти, които са свързани с двустранната помощ, които държавата ни ще предостави. България има амбициите да предоставя експертна помощ по изграждането на административен капацитет и демократични институции в нуждаещите се държави.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички