България може да поеме дълг до 8 млрд.евро през 2015


България може да поеме дълг до 8 млрд.евро през 2015
Снимка: Thinkstock

1653

Договорите с финансовите институции, които ще участват в процеса по поемане на нов външен дълг в размер на 8 млрд. евро, са подписани в края на миналата седмица. Това става ясно от законопроект, с който се предлага ратификацията им на парламента. Договорите са за дилърство и за агентство по глобалната средносрочна програма на България за издаване на облигации, на която в края на миналата седмица бе определена със стабилна перспектива от рейтинговата агенция Moody's.

Новият дълг на външните пазари, който може да бъде поет по средносрочната програма, трябва да има максимален лихвен процент от 10 на сто. В мотивите на законопроекта обаче е посочено, че настоящите нива, на които се емитират облигации, са с много по-ниски лихвени проценти. Максималният матуритет на емисиите не трябва да надхвърля 30 години.

Договорът за дилърство е между Република България в качеството на емитент и "Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид", "Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си", "Сосиете Женерал" и "Уникредит Банк" АГ в качеството на организатори и дилъри относно Глобална средносрочна програма за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро. Договорът за агентство е сключен със "Ситибанк Н.А.", клон Лондон, и "Ситигруп Глобъл Маркетс Дойчланд", в качеството на фискален агент, платежен агент, агент по замяната, агент по прехвърлянето и агент за изчисляване на "Ситигруп Глобъл Маркетс Дойчланд АГ" в качеството на регистратор, платежен агент и агент по прехвърлянето относно глобална средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 милиарда евро, подписан на 6-а февруари 2015-а година и на Акта за поемане на задължения от Република България в качеството на емитент относно Глобална средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро, подписан на 6-и февруари 2015-а година.

Миналата седмица рейтинговата агенция Moody's даде стабилна перспектива на глобалната средносрочна програма за облигации, която е за срок от две години. В съобщението си тогава финансовото министерство подчерта, че по-голямата част от новопоетия дълг ще бъде за покриване на стари задължения. С 2 млрд. евро от него обаче ще се финансират дефицити в бюджета.

Годишният размер на емисиите ще бъде определян със закона за бюджета. В Бюджет 2015 е записано, че тази година може да изтеглим нов външен дълг до 6,9 млрд. лева. Общо новият дълг, който страната ни може да поеме тази година, е 8 млрд. лева.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички