България обещала мерки за укрепване на банковия сектор с цел влизане в еврозоната


България обещала мерки за укрепване на банковия сектор с цел влизане в еврозоната
Снимка: Getty Images / Guliver

2264

България е изпратила специално писмо до Еврогрупата (бел. ред. – организацията на финансовите министри на еврозоната) и ЕЦБ, в което е поела допълнителни ангажименти за укрепване на банковия си сектор като мотив за влизане в чакалнята на еврозоната (ERM II). Това съобщи авторитетната новинарска агенция Reuters.

Не е ясно какви точно са новите ангажименти, но дипломати от Еврогрупата коментират, че новото писмо е "позитивен знак". А според БНР е възможно скоро страната ни да получи дата за присъединяване към ERM II. Оценката на новите ангажименти обаче можела да отнеме над една година и едва след това, ако е положителна, България може да влезе в ERM II.

"Получихме писмо от българските власти с ангажименти за твърдото им намерение да влязат в ERM-II и в Банковия съюз", каза говорител на председателя на Еврогрупата Марио Сентено.

Няма юридическо изискване за държавите, които искат да влязат в еврозоната, да бъдат и членове на Банковия съюз, но специално по отношение на България такова искане беше поставено, макар че страната ни покрива номиналните критерии за влизане във валутния съюз – под 3% дефицит от БВП, под 60% дълг от БВП и средната инфлация за еврозоната. Членовете на Банковия съюз на практика предават суверенитет на ЕЦБ по отношение на надзора на финансовия си сектор и специално на банките.

Първоначално премиерът Бойко Борисов твърдо заяви, че България първо ще влезе в чакалнята на еврозоната и едва тогава – в Банковия съюз. След това тонът се промени и Борисов заговори за едновременно влизане в двете организации. А сега европейски дипломати коментират, че България е един вид "морско свинче" що се отнася до налагането на уж неофициалния критерий за влизане в еврозоната – влизане и в Банковия съюз.

В четвъртък, 12 юли, предстои среща на Еврогрупата с ЕЦБ. На нея ще присъстват и български представители, като ще се дискутират следващите стъпки на България по пътя към еврозоната.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички