България продава съкровищни бонове през декември


България продава съкровищни бонове през декември
Снимка: Thinkstock

1823

България планира продажбата на съкровищни бонове за 800 млн. евро в началото на декември като част от усилията си за намиране на 4,5 милиарда лева до края на годината. Това показват данни на Българската централна банка, съобщава Ройтерс.

Страната се нуждае от средства, за да финансира бюджетния си дефицит, оценен след актуализация на бюджета на 3,7% от БВП за настоящата година, и за да подкрепи своята банкова система след колапса на Корпоративна търговска банка, предизвикал най-голямата банкова криза от 90-те години на миналия век насам.

България ще проведе днес (1-ви декември) аукцион за едногодишни съкровищни бонове за 400 млн. евро и още един аукцион за 9-месечни краткосрочни книжа за 400 млн. евро два дни по-късно (на 3-ти декември).

В същото време Министерството на финансите обяви, че банките Citigroup, HSBC, Unicredit и Societe Generale ще предоставят 1,3 милиарда евро под формата на мостово финансиране, като тези средства ще бъдат възстановени след емитиране на глобални облигации на международните пазари, които се очаква да бъдат издадени през първото тримесечие на 2015-а година.

В края на миналата седмица финансовото министерство съобщи, че фискалният дефицит на България от началото на годината до края на октомври е надвишил с над 400 млн. лева размера на дефицита за същия период на 2013-а година.

Бюджетният дефицит за първите 10 месеца на настоящата година достигна 1,76 млрд. лева, което е с 443 млн. лева над нивата на дефицит през същия период на миналата година.

Общите приходи в хазната за периода януари - октомври е в размер на 24 млрд. лева повишение с едва 1,1% спрямо същия период на 2013-а година, като в същото време разходите се повишават с 6,5% и са в размер на 25,8 млрд. лева.

Фискалният резерв, който е необходим за подкрепа на валутния борд, задържа към края на октомври на ниво от 8,7 млрд. лева.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички