Българите ще заделят средно по 764 лв. за почивка в страната


Българите ще заделят средно по 764 лв. за почивка в страната
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2636

Българските домакинства ще отделят средно по 764,72 лв. от разполагаемия си месечен доход за почивка или за други социални дейности това лято, като подобряване на дома и градината, посещения на заведения, сватби, покупка на облекла и др. Това показва проучване „Европейски летен барометър“, проведено в 19 европейски държави сред 17,631 домакинства.

Българите ще инвестират по-голям дял от разполагаемия си доход в почивка, спрямо други националности с по-висок икономически стандарт като Литва, Швеция, Полша, Испания, Финландия, Хърватия. Страната ни се нарежда на на 1-во място в Европа по този показател. По най-голям дял от общия бюджет, който ще заделят родните домакинства за летни активности, те се нареждат на 2-ро място в Европа след Германия.

Основните дейности, които хората планират през лятото, са сходни в повечето държави - пътуванията из страната, покупка на дрехи и облекла, социални активности и сватби, ремонти в дома. Според проучването, което е проведено от "Фератум Груп" домакинствата ще отделят най-малко средства за развлечения и спортни събития. 44% от всички изследвани участници са заявили, че ще отделят толкова средства през лятото, колкото и през миналата година, 35% ще отделят повече, а 21% - по малко.

4,32% от българските домакинства смятат да почиват на такива места, резервирани през платформи от типа на AirBnb и в тази категория се нареждат на 2-ро място след Чехия, която е с 4,69%, но пък изпреварват страни с по-висок стандарт като Словакия, Румъния, Холандия, Естония, Полша, Франция и дори Швеция и Великобритания.

Българите желаят да заплатят по-малко от 100 евро на вечер в хотел и в това си желание са наравно с Румъния, Холандия, Испания и Франция.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички