Българите все по-често теглят кредити за лечение


Българите все по-често теглят кредити за лечение
Снимка: Thinkstock/Guliver

2263

Все по-често на хората у нас теглят кредит с цел лечение или образование. Ръстът в тези категории през изминалата година е с 20%. Най-често финансираните начинания в областта на лечението са стоматологични услуги, процедури инвитро, пластични операции, съхранение на стволови клетки. Това показват анкета на TBI Bank сред клиенти.

Все още най-голям брой от кредитополучателите – 54% ползват средствата за ремонт и обзавеждане на дома. На второ място заедно с покупката или ремонта на автомобила се нареждат и почивките и екскурзиите – при 11 % от потребителите. За образование теглят средства 9% от потребителите на банката, а 6% използват средствата, за да си помогнат до получаване на заплата.

Не малък процент от кредитите – 5% се използват за финансиране на любимото хоби – екипировка за сърф, парапланер, сноуборд, ски и други.

Петър Петров, Ръководител на отдел "Риск и събираемост продажби на дребно" в TBI Bank коментира: „Това, което беше екзотика в отпускането на кредитите до преди 3 години вече е стандартна практика. Наблюдава се освобождаване на хората и кредитиране на все по-разнородни начинания, голяма част от които, свързани с качеството на живот, а не с покупки от първа необходимост“

Сред по-рядко споменаваните причини за теглене на кредит са абитуриентските балове, подарък за внуче, плащане на парно и други натрупани сметки.

Когато взимат решение за кредит, водещи за кредитополучателите са нивата и отстъпките от лихвения процент , но все повече и бързината на одобрение. При банковите институции сроковете за одобрение при някои продукти са сведени до 30 минути. Над 30% от кредитополучателите вече се интересуват и от моментни награди и томболи, включени в офертата за кредит.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички