Българският инвеститор - изчезващ вид


Българският инвеститор - изчезващ вид
Снимка: Thinkstock/ Guliver

1530

Българските инвеститори са малко и са доста консервативни. Те са почти изчезващ вид. Това заяви Светозар Абрашев, председател на Борда на директорите на София Интернешънъл Секюритиз по време на финансов форум "Шумът на парите", предаде "Фокус". 

„Хората са слабо информирани, липсва и в голяма част финансовата култура. Има градове, които са будни и има голям живец, където има млади хора и университети. Там виждаме някакъв светъл лъч, например в градове като Хасково и Бургас", посочи Абрашев.

По думите му в страната липсата на информация и на финансова култура пречи за разбирането на различните финансови продукти, различните възможности и от там на инвестиции в нови продукти.

Според директора на Pioneer Investments Явор Ачев банките в момента имат много голям ресурс и търсят някъде да го насочат.

"В нашите фондове преди кризата България беше в топ 10 на страни по разпределение. Мога да ви уверя, че има доста средства, които могат да бъдат насочени към нашия пазар", отбеляза Ачев.

"В момента лихвените нива са изключително ниски и другите държави и корпоративния сектор се възползваха от това. Те имаха възможност да рефинансират и да направят инвестиции в много по-ниски финансови условия. Въпреки че, този интерес към фондовите борси беше много силен, очакваме и през следващите няколко години интересът да продължи както от институционални така и от индивидуални инвеститори", каза още той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички