Цацаров: Изискани са всички указания, давани на квесторите на КТБ


Цацаров: Изискани са всички указания, давани на квесторите на КТБ
Снимка: БГНЕС

1483

На този етап освен информацията, която се изисква и е изискана от синдици и от Фонда за гарантиране на влоговете, от БНБ са изискани абсолютно всички указания, които всички отговорни длъжностни лица в банката, са давали на квесторите на КТБ. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди днешното заседанието на Висшия съдебен съвет, предаде БГНЕС.

Имам предвид като общи указания за начин, по който следва да се процедира, така и указания, които са давани по конкретни въпроси – такива има, посочи главният прокурор. Тези указания са изискани днес.

"Ние разполагаме с немалка част от тях, но просто в момента сме изискали всички, за да сме сигурни, че това, което ни е дадено е това, което е дадено като указания на квесторите. Известни са ни указанията, които са дадени по отношение на влоговете и за това кои, според становище на длъжностни лица от банката, би следвало да се третират като преференциални и кои не", обясни Цацаров.

Не ме карайте да предрешавам досъдебното производство, така главният прокурор отговори на въпроса дали квесторите са отговорни за извършените действия.

"На този етап, след като Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство, очевидно е преценено, че основания за отговорност има", каза Цацаров и посочи стъпките на разследването. Така трябва да се прецени: първо депозити с преференциални лихви. "Имаме лихви, които са стигали до 9,8%", заяви той. След това трябва да стигнем до втори въпрос: От всички тези преференциални влогове за кои е упражнено правото да бъдат развалени договорите, ако приемем, че такова право съществува. И от всички договори, за които е извършено такова разваляне, например с едностранно предизвестие - има ли такива, очевидно има, които са преценени от квесторите, че са превърнати от преференциални в нормални влогове, които следва да бъдат гарантирани. И съответно подадени ли са те към Фонда за гарантиране на влоговете и дали фондът е изплатил обезщетения.

Припомняме, че вчера председателят на временната парламентарна комисията за КТБ Десислава Атанасова съобщи, че от БНБ е имало серия от указания към квесторите на КТБ. Оказа се, че има и различни по време указания, които в своя смисъл са доста противоречиви едно на друго, каза Атанасова.

От БНБ пък твърдят обратното и се разграничиха от квесторите на КТБ. Банката разпространи съобщение, в което заяви, че квесторите на Корпоративна търговска банка никога не са искали от БНБ, съответно БНБ никога не е издавала предписания за извършване на предоговаряне под каквато и да било форма на влогове на КТБ с нейни клиенти. Преди това твърдение Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите Елена Костадинчев и Станислав Лютов.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички