Четири банки осигуряват мостово финансиране на България


Четири банки осигуряват мостово финансиране на България
Снимка:

2721

Четири банки - City, HSBC и местните клонове на UniCredit и Societe Generali - са били избрани от България за мостово финансиране тази година. Това съобщава Ройтерс, базирайки се на свои източници.

Българският парламент даде първоначално одобрение на плановете за вземане на допълнителни 4,5 милиарда лева за запълване на дупката в бюджета за тази година и за заздравяване на банковата система след рухването на Корпоративна търговска банка, припомня агенцията. "Две международни и две местни банки бяха избрани да предоставят мостовото финансиране... на стойност 1,3 милиарда евро (1,6 милиарда долара)", съобщи браншови източник, пожелал да остане анонимен.

България трябва да предостави на своя Фонд за гарантиране на влоговете в банките около 2 милиарда лева, за да покрие гарантираните депозити в КТБ. Други 1 милиард лева ще бъдат използвани за рефинансирането на държавната помощ за Първа инвестиционна банка, третата най-голяма в страната, която беше засегната от паниката през юни.

Вчера Европейската комисия одобри държавната помощ за Първа инвестиционна банка и се съгласи тя да бъде удължена до 18 месеца. Говорителка на финансовото министерство отказа коментар, като заяви, че имената на банките ще бъдат обявени след одобрението на правителството.

Около 19 банки са изразили интерес да предоставят средствата, които България ще рефинансира, като емитира чуждестранни ценни книжа догодина. Втори източник заяви, че очаква продажбата на тези ценни книжа да бъде през февруари или март догодина в зависимост от пазарните условия.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви пред репортери, че планира да представи бюджета си и плановете за дълга за 2015 г. пред правителството в края на седмицата. Той вече съобщи, че фискалният дефицит догодина няма да превишава прага на ЕС от 3% от БВП. Новият заем ще увеличи държавния дълг на България на 28,4% от БВП тази година спрямо 18% през 2013 г., но тя ще остане страната членка на ЕС с най-нисък дълг.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички