Чиновници ще определят за колко време да се дават доказателства за безвъзмездна финансова помощ


Чиновници ще определят за колко време да се дават доказателства за безвъзмездна финансова помощ
Снимка: Pixabay

2752

Промените в Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове минаха без проблем на първо четене, макар че от БСП не се съгласиха с тях.

Най-спорната промяна гласи, че управляващите органи сами ще могат да определят срока, в който бенефициентите следва да представят съответни доказателства при получаването на безвъзмездна финансова помощ. Досега този срок беше 10 дни, но в мотивите към законопроекта е посочено, че "често са налице обективни причини, поради които бенефициентът не е състояние да осигури необходимите документи в 10-дневен срок". Неосигуряването на документите може да се счете за формално основание да не бъде отпусната безвъзмездна помощ.

Освен това, в случаите, където има съмнения за нередност и в тези, при които се извършва финансова корекция при вече установена такава се предвижда регламентиране на изплащането на безвъзмездната финансова помощ. Когато решението за определяне на финансовата корекция е издадено след съответното плащане, корекцията се извършва чрез доброволно изпълнение от страна на бенефициента в 14-дневен срок, а за програмите за Трансгранично сътрудничество по външните граници на Европейския съюз - в 30-дневен срок.

По време на дебатите Иван Иванов от БСП заяви, че трябва да има фиксиран срок на управляващите органи за документите от бенефициентите, с които се отпуска безвъзмездна финансова помощ. Тодор Байчев, също от БСП изтъкна, че според него, се дава възможност на управителният орган да направи едно пренареждане на играчите. Другото, което се прави с това предложение, се създава възможност за една корупционна среда, каза още Байчев.

Бившият екоминистър Ивелина Василева разясни, че с промените ще се внесе яснота и ще ограничи разнопосочни практики. Според нея това се прави в интерес на доброто финансово управление и на бенефициентите. Сроковете целят дисциплиниране на цялата система, а конкретният за предоставяне на документи е валиден за всички бенефициенти, уточни тя.

В крайна сметка от БСП поискаха да се удължи на три седмици срокът за предложения между първо и второ четене. Това не беше прието.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички