Цветан Василев се опитва да получи закрила в САЩ


Цветан Василев се опитва да получи закрила в САЩ
Снимка:

3026

Цветан Василев, бившият мажоритарен собственик на КТБ и настоящ обвиняем по делото за фалиралата банка, ще потърси закрила в САЩ. Той ще се опита да направи това чрез глобалния закон "Магнитски", пише изданието The Hill.

Въпросният закон дава право на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете. Правителството на САЩ може да наложи санкции срещу всеки, който подаде сигнал и разкрие случаи на правителствена корупция. Василев се надява неговият случай да стане първият по глобалния закон, пише сайтът.

Банкерът, който някога бе определян за най-влиятелният човек в България, твърди, че обвиненията срещу него са фалшиви и политизирани. 

Василев наскоро е наел вашингтонската юридическа фирма JWI Inc., за да подготви документите му за кандидатстване за закрила по "Магнитски". Подписал е шестмесечен договор с фирмата и ще плати за услугите ѝ 50 000 долара. 

The Hill разказва за обвиненията срещу Василев в пране на пари и цитира изявление на българската прокуратура, според което "моделът КТБ е бил механизъм, чрез който група хора, ръководени от Василев, са източвали държавни пари, поверени им в банката".

Българското правителство твърди, че банкерът и други ръководни фигури в КТБ са прибрали над 1,5 млрд. долара. Василев отрича обвиненията и е наел консултантски и правни фирми, за убеди Вашингтон, че е жертва на несправедливост.

Бившият служител на ЦРУ Джоузеф Аугустин, който е вицепрезидент на JWI Inc., е пътувал до Сърбия, за да се срещне с Цветан Василев и съпругата му Антоанета.

Защитниците на Василев посочват депутата от ДПС Делян Пеевски (описан като "медиен олигарх и член на парламента") и главния прокурор Сотир Цацаров за "лицата в центъра на заговора срещу него".

В екипа на консултантите на Цветан Василев е и бившият губернатор от Демократическата партия Бил Ричардсън, който ще се ангажира с казуса на банкера през неправителствената си организация "Richardson Center for Global Engagement". Той посочва, че се познава с Василев от общото им членство в американския тинк-танк Atlantic Council.

Мики Бъргман, който е вицепрезидент във фондацията на Ричардсън, посочва, че дори да не се стигне до налагане на санкции, то "заплахата от самата процедура може да е достатъчна, за да се повлияе на обвинението".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички