Цветан Василев се закани да съди AlixPartners


Цветан Василев се закани да съди AlixPartners
Снимка:

3223

Обвиненият за източването на фалиралата през 2014 г. "Корпоративна търговска банка" (КТБ) и изгнаник в Сърбия Цветан Василев наруши отново мълчанието си и публикува съобщение в личния си блог, в което казва, че ще съди международната компания AlixPartners ("Аликс Партнърс"), която, по думите му, е била наета, за да преповтори констатациите на прокуратурата и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), че той е основният виновник за източването на КТБ.

"Всъщност на AlixPartners се е паднала задачата да защитят тезите на прокуратурата и КОНПИ. На прокуратурата и КОНПИ пък им трябва международна индулгенция, за да докажат голословните си обвинения. Нещо, за което са платили щедро, но с чужди пари, както обикновено досега", пише Василев.

В становището си от днес Цветан Василев нарича прокуратурата – „лабораторията“ на Пеевски" и заявява, че AlixPartners базира изводите си на "брътвежите на главния лъжесвидетел на прокуратурата".

"Оказва се, че „обективните“ следотърсачи добре са научили урока на поръчителите. Само че им предстоят много неприятни изненади", пише още банкерът в изгнание, който се опитва да обясни модела на натрупването на активи в КТБ.

Миналата седмица публично беше докладът на AlixPartners - компанията, наета да разследва фалита на Корпоративна търговска банка. "Пътят за възстановяване на средства, дължими от клиенти-кредитополучатели, просто не може да бъде клиентът-кредитополучател", - е едно от заключенията на международните експерти. Освен това от доклада става ясно, че на челно място при кредитополучателите от КТБ с висока степен на претърпени загуби са издатели и медии, а на второ място по отношение на отпуснатите кредити, изложена на риск от невъзвръщаемост, в списъка личи името на БТК Виваком. Докладът на AlixPartners на КТБ беше готов в началото на октомври миналата година, но тогава още не беше публичен. Така той беше обнародван вчера, 3 май, или 5 месеца по-късно.

Становището на Василев и още подробности прочетете в Actualno.com.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички