ДАНС проверява държавната оръжейна фирма "Кинтекс"


ДАНС проверява държавната оръжейна фирма "Кинтекс"
Снимка: БГНЕС

3632

Агенти на ДАНС влязоха в сградата на държавната оръжейна фирма "Кинтекс" и иззеха документация по сделки за износ на дружеството. Акцията е под надзора на Софийска градска прокуратура.

Според данни от декември миналата година, публикувани в сайта на икономическото министерство, България е изнасяла автомати „Калашников", гранатомети и тежки картечници към Саудитска Арабия, съобщава "Стандарт".

Според руския сайт Вести.ру САЩ са купували автомати, за да въоръжават т.нар. умерена опозиция в Сирия. Според различни източници на полигона в Анево са обучавани активисти на тази опозиция. Това стана известно, когато при взрив на гранатомет загина американски инструктор.

От министерството на икономиката уточниха, че агенти на ДАНС не са нахлула в офисите на "Кинтекс", а официално са поискали да им бъдат предоставени документи по сделки. Изисканата документация е била предадена.

Според разследване на американското издание BuzzFeed, Пентагонът е е закупувал българско оръжие чрез компанията Purple Shovel. Сумата на договора е почти 25 милиона долара. Тя е прадавала средствата на някаква си фирма Regulus Global, а от там те са постъпвали в българската "Алганс".

Български фирми са се превърнали в доставчик на оръжие за държави от Персийския залив, основно Саудитска Арабия. Само за година и половина от София за различни региони са изнесени около 2000 тона боеприпаси. А тази нощ (след четири поредни нощи на товарене и отлитане) е излетял последният самолет на Кралските сили на Йордания, който е бил натоварен с оръжие. Тези данни изнесе на 20 март тази година експертът по сигурността полковник Славчо Велков на дебата "Президентът - гарант или риск за националната сигурност", организиран от АБВ във Велико Търново.

Софийска градска прокуратура извършва предварителна проверка на сделките на "Кинтекс" след получен сигнал за износ на фирмата "Емко" на Емилиян Гебрев. Проверяват се всички сделки на дружеството, съобщиха източници от държавното обвинение.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички