Данъчните поискаха информация за българите в Panama Papers


Данъчните поискаха информация за българите в Panama Papers
Снимка: БГНЕС

3945

Националната агенция за приходите (НАП) е изпратила официално искане до Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

Главният изпълнителен директор на НАП Бойко Атанасов иска агенцията да получи "цялата налична информация за българи и за български компании, за които има данни за офшорни сметки и за извършени операции". Че ще го направи стана ясно веднага след оповестяването на документите, пише "Дарик нюз".

Шефът на приходната агенция уверява, че получените данни ще бъдат използвани "единствено за упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация".

Атанасов прави важно уточнение, че "наличието на банкови сметки или операции в офшорни юрисдикции не означава задължително извършването на данъчни нарушения и престъпления, но независимо от това косвените доказателства за подобна активност би следвало да бъдат внимателно проучени".

Пред "24 часа" говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни, че всеки гражданин или фирма, за които бъдат получени данни, подлежи на проверка. При установяване на нарушения може да се пристъпи и към ревизия.

Искането на НАП е по повод мегаразследване на Международния консорциум на разследващите журналисти, започнало след изтичане на данни към германския вестник "Зюддойче цайтунг".

 

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички