Данъчните проверяват търговците в столичните паркове


Данъчните проверяват търговците в столичните паркове
Снимка: Gettyimages

2188

Масирани проверки на увеселителни и спортни съоръжения на различни търговски обекти на територията на столичните паркове започна ТД на НАП София. Проверките се осъществяват съвместно с Общинска полиция.

Инспекторите ще спрат на всяко капанче и въртележка в зоните за отдих, където освен за издаването на касови бележки и билети ще се проверява и за спазване на осигурителното законодателство, съобщиха от НАП.

Анализ на риска за укриване на печалби от обектите намиращи се в зоните за отдих, е установил, че средногодишно бюджетът губи 26 334 хил. лева от недеклариране на приходи от продажба на допълнителни услуги и развлечения, които трябва да се отчитат чрез издаване на билет или касов бон. Разглежданият риск се свързва с отрасъла туризъм и голямото многообразие от допълнителни услуги, предлагани в летните и зимните курорти, както и в градските паркове. Освен това, за нарушения в зоните за отдих са получени и множество сигнали от граждани, което допълнително мотивира акцията на софийската дирекция на НАП.

През изминалия уикенд под контрола на данъчните от София попаднаха 47 обекта в Борисовата градина, парк Заимов, Южен парк, Западен парк, парк Св. Троица, парк Св. св. Петър и Павел, градинката на Народния театър. Освен ресторантите, заведенията за бързо хранене, кафенетата и атракционите бяха проверени и търговците, предлагащи стоката си на павилиони, сергии и колички. Не бяха подминати дори продавачите на балони, царевица, пуканки и хот дог.

Установени бяха 26 нарушения в проверените обекти. Отново най-честото нарушение е неиздаване на фискален бон или разлика между касовата наличност и данните от фискалните устройства. Засечени са и 3 обекта, които осъществяват продажби без изобщо да имат касови апарати. Санкциите, които законодателят е предвидил за посочените нарушения започват от 500 и могат да достигнат до 10 000 лева.

Проверките ще продължат през целия летен сезон. Гражданите могат да насочват работещите на място екипи към обекти, в които не са получили фискален бон при ползвана услуга. Сигнали за нарушения могат да се подават и на телефон 0700 18 700, на цената на един градски разговор.

Паралелно с акцията в зоните за отдих данъчните от ТД на НАП София продължават проверките и наблюденията в бензиностанции, питейни заведения, в обекти за търговия с тютюневи изделия, с хранителни стоки, във фризьорски и козметични салони и др.

На 16 и 17 април столичните инспектори провериха 31 различни обекта – магазини, павилиони, сергии по големи търговски улици и пазари в София – ул. "Витошка", ул. "Граф Игнатиев", ул. "Солунска" и пазара Ситняково. Съставени бяха 20 акта за нарушения, като отново в 90% от случаите става дума за неиздаване на фискален бон.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички