Депутати питат Горанов какъв е предметът на договора с AlixPartners


Депутати питат Горанов какъв е предметът на договора с AlixPartners
Снимка: БГНЕС

9739

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров, Петър Славов, както и Валери Симеонов (ПФ) и Методи Андреев (ГЕРБ) внесоха пореден въпрос към финансовия министър Владислав Горанов, свързан с международното разследване за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи Actualno.com.

Вчера, 14 април, бяха приети промени в Закона за банковата несъстоятелност, които правят доклада за КТБ на AlixPartners ("Аликс Партнърс") частично разсекретен. Най-важните части от него обаче ще останат скрити.

"Сега депутатите очакват най-после да получат конкретни отговори на въпросите си, вместо дежурните обяснения за клаузи за кофиденциалност", информират от пресцентъра на Гражданската квота на РБ.

Четиримата депутати искат да разберат какъв е предметът на договора, има ли подписани анекси към него и по отношение на какво, на колко възлиза прекият международният опит на разследващата компания (като държави, в които е работила и период на практиката), както и какъв е срокът за изпълнение и налице ли са клаузи за неустойки и за изпълнение.

По-рано този месец Горанов, в отговор на въпрос на същите четирима депутати, заяви, че дъщерна компания на AlixPartners се занимава с фалита на Кооперативна търговска банка.

Тогава депутатите заподозряха, че проблемът е значително по-сериозен, отколкото изглежда. Причина за това е справка с Търговския регистър на Великобритания, която показва, че на 22 януари тази година американската компания AlixPartners се е отказала от дяловете си в своето британско дъщерно дружество, с което се предполага, че България е сключила договор.

Повод за съмнения по случая даде прессъобщение на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките от 7 март, в което се посочва, във връзка с медийни публикации относно дружеството изпълнител на международното разследване, че "...AlixPartners Services UK LLP е едно от тези дъщерни дружества и е изцяло собственост на "AlixParners", водеща световна компания в консултантския бизнес". От това прессъобщение може да се съди, че договорът за разследване източването на КТБ е сключен с цитираната компания.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички