Депутатите не успяха да приемат окончателно "данък уикенд"


Депутатите не успяха да приемат окончателно "данък уикенд"

2399

Поправката в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), станала популярна с названието данък "уикенд", не успя да мине на второ четене в Народното събрание (НС).

Предвиждаше се не 100%, а само 70 на сто от данъка върху добавената стойност (ДДС) при покупка на автомобил, който се използва и за лични нужди, да се възстановява на фирмите.  Законопрокетът беше приет на първо четене на 11 ноември, а вносител е Министерски съвет. Но между първо и второ четене при разглеждането в комисията по бюджет и финанси депутатите отхвърлиха спорното предложение.

Промените разглеждаха правото на данъчен кредит за фирмени активи, ползвани и за лични нужди. Личните нужди включват тези на собственика, на свързаните с него лица, на работниците и служителите или на трети лица. Частичното възстановяване на данъка в размер на 70% щеше важи за покупки над 5000 лв.

Депутатите също така окончателно се отказаха от въвеждането на т. нар. данък "градина". Искаше се собствениците на поземлените имоти със статут на земеделска земя, т.е. малки ниви и селски градини, в строителните граници на населените места да плащат данък от началото на 2016 година и да бъдат включени в обхвата на облагаемите с данък имоти. И този текст беше отхвърлен още от бюджетната комисия между първо и второ четене.

Плащания в брой

Прие се нормативно регламентираният праг за ограничение на плащания в брой в страната да бъде намален от 15 000 лв. на 10 000 лв. Мярката беше поискана за ограничаване на сивата икономика.

Първоначално вносителят предлагаше границата да падне до 5 000 лв. И това предложението обаче отпадна в комисията по бюджет и финанси. Предлаганото допълнително ограничаване на плащанията в брой чрез промяна в Закона за ограничаване на плащанията в брой е в съответствие с наложилата се практика в държавите - членки на Европейския съюз, където прагът за ограничаване на плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро, се казваше в мотивите на вносителя.

Данъчна помощ за места с висока безработица

Промяна в ЗКПО касае и налагани от правото на ЕС държавни помощи, които са необходими, за да бъде одобрено данъчното облекчение, представляващо държавна помощ за регионално развитие. След изтичане срока на действие на схемата за държавна помощ под формата на данъчно облекчение по чл. 184 във връзка с чл. 189 от ЗКПО беше предприета процедура по нотифициране на нова схема за държавна помощ, с която да се запази същността на данъчното облекчение, действало до 31 декември 2013 г. и да се прилага през новия програмен период.

Целта на схемата за държавна помощ е насърчаване на инвестициите за производствена дейност в общини с безработица със или над 25% по-висока от средната за страната, както и намаляване на безработицата в тези общини, чрез осигуряване на определена заетост.

Посолства

Промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица предвиждат дипломатическите представителства в България да могат да удържат и да внасят данък за доходите от трудови правоотношения на местните физически лица, които работят при тях.

Обратно начисляване на ДДС

Промените в ДОПК са свързани с удължаване на срока на прилагане на механизма за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури. Предвижда се измененията да влязат в сила от началото на следващата година.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.61479
 • GBP
  1
  2.27692
 • RUB
  100
  2.23513
 • JPY
  100
  1.4711
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  1043.84
  997.92
 • Litecoin
  1
  292.12
  279.34
 • Ethereum
  1
  4250.95
  4064.94
 • Bitcoin
  1
  66484.93
  63571.28
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички