Десни партии искат БНБ да не одобрява нов пост за Стоян Мавродиев


Десни партии искат БНБ да не одобрява нов пост за Стоян Мавродиев
Снимка: БГНЕС

4112

След като публично изразиха позицията си срещу избора на бившия председател на КФН Стоян Мавродиев за член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българската банка за развитие, пет десни партии изпратиха специално писмо до подуправителя на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" Димитър Костов. Става въпрос за ДСБ, Зелените, ДЕОС, "Да, България" и БЗНС, които поискаха от Костов да не одобрява новото назначение на Мавродиев.

Аргументите не са много по-различни, откакто петте партии обявиха позицията си за пръв път - Мавродиев се е провалил като ръководещ КФН, допускайки "престъпната схема КТБ" и "загуби за обществото за над 4 млрд. лева", бил и "известен експерт в предоставянето на услуги за създаване на офшорни компании и сметки", а отделно името му било свързано с Евелин Банев-Брендо. Набива се на очи и обвинението, че бившият шеф на КФН е представил неверни сведения, за да ползва кредитна карта с по-ниска преференциална лихва, което е констатирано и от Софийска градска прокуратура, звено "Антикорупция" по производство № 7216/2015 г.

Ако БНБ одобри Мавродиев, то ще абдикира под политически натиск от основата си функция за надежден гарант за стабилността на банковата система, смятат десните партии извън парламента.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички