Дончев: Икономиката ни има потенциал да се развива по-бързо


Дончев: Икономиката ни има потенциал да се развива по-бързо
Снимка: БГНЕС

1812

Освен реалната работа, която се върши по време на годината, важно е и с какво настроение встъпваме в новата година, защото понякога пречка да реализираме желанията си е неверието в самите нас. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

“За съжаление понякога много обичаме да се мразим, а това не е само емоционална категория, то има отношение и към икономиката”, коментира още той.

Според него българската икономика има потенциал да се развива по-бързо, отколкото бяха първоначалните очаквания. Растеж над 4% е висока цел, но това, което зависи от държавата ще бъде направено, за да бъде постигнат той, увери Дончев, като уточни, че стремежът е да се гарантира по-добра бизнес среда, както и да се инжектират достатъчно пари на пазара.

Вицепремиерът подчерта, че управлението на държавата в последните години, предвид събитията, случващи се по целия свят, е многомерно упражнение в една непозната среда, в която няма аналози и няма исторически примери, от които да се поучим.

Дончев коментира отношенията между Русия и Турция, като очерта, че нито една криза, която е в близост до нашата граница, няма как да ни донесе ползи. Възможно е в някои сектори на икономиката в краткосрочен или дългосрочен план да се появят допълнителни ползи. “За мен устойчив проект в енергетиката не може да се базира на ползи, извлечени от, надявам се, една временна криза. Не е добре, когато близо до нашата граница има подобни зони на напрежение”, категоричен беше той.

По отношение цените на горивата вицепремиерът каза, че в момента те са под два лева, но е трудно да се пророкува дали ще се запазят такива до края на 2016 година, тъй като основният ценообразуващ фактор е цената на петрола. Тази цена зависи освен от икономическите процеси, така също и от политическите процеси в Близкия Изток. Другият фактор, който не бива да се пропуска е доколко конкурентен е пазарът на горива в България.

До въвеждането на либерализирания пазар, промяна на цената на тока не би трябвало да има, посочи вицепремиерът Дончев.

Стъпките по отношение на пълната либерализация са започнали, но що се отнася до реалния потребител, тя няма да се случи по време на отоплителния сезон. “Когато има свободен, либерален пазар – от това винаги печели потребителят. Първо – той може да избира. И второ – цената винаги е по-добра, отколкото е била на несвободния пазар или нерегулирания.” Либерализацията би трябвало да се осъществи през пролетта, а осъществяването й предполага появата и на нови играчи, различни от познатите до момента.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички