Дончев: Публичното финансиране на слаборазвити региони не е панацея


Дончев: Публичното финансиране на слаборазвити региони не е панацея
Снимка: БГНЕС

2241

Повече от пет пъти е разликата в брутния вътрешен продукт на глава от населението на отделни области на страната, а при общините тя е още по-голяма. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на форум, посветен на бизнеса и развитието на регионите, предаде БНР.

"Имайки предвид изключително сериозните вътрешно-регионални развития, това е проблем. Свръхцентрализацията е един от белезите на слаборазвита държава. Нали знаете кой е другият - много строги закони, които не се спазват. Абсолютна илюзия е, че публичното финансиране изливано, наливано в по-слаборазвитите райони, е панацеята и ще реши проблема. Ние не бива да правим проекти и инициативи, които ще имат нужда в следващото десетилетие отново да бъдат обект на публично финансиране, а трябва да търсим такива, които обръщат тенденциите", коментира Дончев.

От Националното сдружение на общините настояха част от подоходния данък да остава в общинските администрации за инвестиции в местната инфраструктура. Кметът на Враца Калин Каменов заяви:

"Трябва да бъде дадена тази финансова независимост на нас, общините, да може средствата, които акумулираме от данъка, да могат да се използват за облагородяване и възстановяване на местната инфраструктура, защото няма как да искаме в икономическите зони, в промишлените зони да има бизнес, когато там няма път. Няма инвеститор, няма фирма, която да иска да произвежда, която да иска да създава на място, където може да вкара суровината за производството на своята продукция или пък впоследствие да може да изкара тази продукция до пазара".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички