ДПС внесе инициирани от Пеевски промени в Закона за банковата несъстоятелност


ДПС внесе инициирани от Пеевски промени в Закона за банковата несъстоятелност
Снимка: БГНЕС

3522

ДПС внесе промени в Закона за банковата несъстоятелност по инициатива на депутата Делян Пеевски.

На брифинг в парламента Йордан Цонев от партията заяви, че всички факти и обстоятелства, довели до фалита на КТБ, трябва да станат обществено достояние.

„Когато бяха публикувани списъците с кредиторите на КТБ с вложителите и т.н. ние заявихме позицията си, че публичността и възможността да бъдат видени от хората тези списъци се дължи на инициативата на ДПС още от миналия парламент и началото на кризата в КТБ, да направи публичен всеки факт и обстоятелство, свързан с фалита на КТБ поради огромния обществен интерес и, защото истината трябва да бъде достояние на всички”, аргументира се Цонев.

Той припомни, че тогава ДПС обявиха, че предвиждат законодателни инициативи относно това, да бъде оповестен и да стане публичен докладът на наетата компания Alixpartners по разследване на фактите и обстоятелствата около фалита на КТБ. „Финансовият министър прие нашата инициатива и потвърди, че е отправил запитване до тази компания, за това дали е възможно докладът да бъде разсекретен, защото в него се съдържа клауза за конфиденциалност”, каза Цонев.

По думите му се предлага промяна на две разпоредби в Закона за банковата несъстоятелност. Те гласят, че временният синдик, както и синдикът са длъжни, независимо от договорени клаузи за конфиденциалност след приемане на доклада по наетите по въпросната точка от закона лица, да го публикува на електронната си страница с изключение на препоръките по събиране на вземанията, направени в доклада.

"Всичко останало в доклада трябва да стане достояние на обществеността ни. ПГ на ДПС ще настоява този закон да влезе още следващата седмица в пленарна зала", заяви Йордан Цонев.

Законопроектът е по инициатива на народния представител Делян Пеевски, подписан е от него, Йордан Цонев и Петър Чобанов.

Междувременно Пеевски заяви, че няма нищо общо с фирмите, чиито обществени поръчки бяха спрени от премиера Бойко Борисов в последните дни. 

"Нямам нищо общо със спрените обществени поръчки. Моите фирми са в публичния регистър. Малко поразровете и вижте, може би така е интересно на някои хора да го правят и да се крият зад това", заяви депутатът. 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички