Дългът се прие, след като АБВ и ДПС обърнаха палачинката


Дългът се прие, след като АБВ и ДПС обърнаха палачинката
Снимка: БГНЕС

1804

След множество изблици, дебати и смяна на позициите, депутатите одобриха ратификацията на нов заем в размер на 16 млрд.лв. Решаващо се оказа "обръщането на палачинката" от страна на АБВ и ДПС, които до преди няколко часа бяха категорично против дълга, но по време на заседанието решиха да го подкрепят.

При гласуването "за" бяха 161 депутати, 50 бяха "против", 12 се въздържаха. По групи ГЕРБ, ДПС, Реформаторският блок и ББЦ подкрепиха решението, а против бяха БСП и Атака. "Патриотичният фронт" се въздържа.

Преди финалното гласуване председателят на парламента Цецка Цачева направи поименна проверка на депутатите. Това стана по искане на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Сред отсъстващите личаха имената на проф. Борислав Борисов от АБВ, който даде тон в смяната на позицията на партията на Георги Първанов, както и "вечното присъствие" в 43-тото Народно събрание Делян Пеевски. За малко "отсъствие" да има и лидерът на ДСБ Радан Кънев, който влезе навреме за проверката. За сметка на това го нямаше Слави Бинев - явно заради "некултурния" характер на дискусията, нямаше го и доайенът на БСП Стефан Данаилов. Общо 213 депутати се оказаха в зала след преброяването.

Днес сутринта, преди началото на бурното парламентарно заседание, в което за малко да се стигне до бой и имаше размяна на обиди като "лумпени" и "разпространител на гей порно" между Валери Симеонов и Валентин Касабов от една страна и Волен Сидеров от друга, сметката беше следната - 107 гласа „за” новия заем от 16 млрд. лева – ГЕРБ плюс Реформаторския блок. Твърдо против са 97 депутати – БСП, ДПС, АБВ, „Атака”. Неясно беше как ще гласуват „Патриотичният фронт” и БДЦ, както и четиримата независими депутати – Муса Палев, Гюнай Хюсмен, Велизар Енчев и Ана Баракова.

Обратът настъпи, след като Владислав Горанов обеща, че 2 млрд. лева от тавана от 16 млрд. лева, който ще може България да изтегли в следващите три години (2015 - 2017 година), няма да има нужда да се използва.

При обяснението защо е гласувал против, Жельо Бойчев от БСП обвини Горанов, че е имало промяна на числата на сайта на финансовото министерство - с 3,4 млрд. лева разлика. Бойчев добави, че не е ясна каква ще е съдбата на 3-те млрд. лева "за една банка" и 2-та млрд. лева за Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ).

Двете условия, поставени от АБВ, заради които групата е била против предложението на кабинета на Бойко Борисов, получиха удовлетворителен отговор. Това заяви председателят на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов по време на дебатите преди гласуването в зала.

При намаления дълг и поемане на ангажимента за реформи, ДПС ще подкрепи дълга, заяви преди вота и депутатът от ДПС Йордан Цонев.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички