Държавата не може да събере очакваните приходи от цигарените акцизи


Държавата не може да събере очакваните приходи от цигарените акцизи
Снимка: iStock/Guliver

1899

Държавата още не може да събере очакваните приходи от повишения акциз на цигарите от началото на годината. Това показват данните на финансовото министерство за изпълнението на бюджета за първите седем месеца. Оказва се, че търговците в края на 2016 г. са се презапасили с бандероли по старите, по-ниски ставки, които са продавали доскоро. Така постъпленията от акциз в хазната за първите седем месеца на годината са 2.736 млрд. лв., което е с 23 млн. лв. под нивото от предишната година.

От финансовото министерство припомнят още, че в средата на 2016 г. също е имало презапасяване с цигари заради промените в Закона за тютюна, с които се въведоха допълнителни изисквания за етикетиране, и това също се отразява на статистиката. МФ очаква обаче в следващите месеци изоставането в акцизните приходи да бъде преодоляно, а ефектът от сменените опаковки през 2016 г. да бъде неутрализиран, пише в. "Сега".

Тютюневите изделия наред с горивата имат най-голям принос в акцизните постъпления в бюджета - делът им е почти 47%, колкото и този на горивата. За първите седем месеца на годината в хазната са влезли 1.272 млрд. лева акциз от цигари и 1.269 млрд. лв. от горива. Други 166.5 млн. лв. са от алкохолни напитки и пиво и 27.5 млн. лв. от електрическа енергия и въглища.

Интересни тенденции се наблюдават при вноса от страни извън ЕС, показват данните за приходите от мита. Оказва се, че от година силно е намалял вносът на захар от Бразилия. Вместо това сме започнали да купуваме захар от Камбожда. В резултат на това се отчита двоен спад на приходите от мито от тази стока - с 4.8 млн. лв. по-малко от предната година. Българските вносители са се ориентирали към Камбоджа, защото вносът от там е с нулево мито.

Вносът на китайски стоки у нас носи най-много постъпления от мита и те продължават да растат, показва статистиката. За периода януари-юли увеличението е с над 7%, като постъпленията достигат 48.1 млн. лв., което е 44.2% от всички приходи на мита.

На второ място по приходи от мита е вносът на руски стоки. За първите седем месеца тези постъпления са за 15.9 млн. лв., което е с 86.7% повече на годишна база. Този ръст основно се дължи на внос на оборудване за НЕК.

Силно растат и постъпленията на мита от внос от Япония - с 21.5% , като достигат 5.7 млн. лв. От внос на стоки от САЩ сме събрали 4.8 млн. лв. мито, което е с 1.6% по-малко от м.г. Общите постъпления от мита за първите седем месеца на годината възлизат на 108.7 млн. лв., което е 65.5 % от планираните и 9.3% повече от м.г.

През първите седем месеца на годината в хазната са влезли 5.471 млрд. лв. от ДДС, показва още статистиката. Това е с 382.8 млрд. лв. повече от същия период на м.г. От тях 2.303 млрд. лв. са приходи от внос.

С 8.5% са нараснали и преките данъци - данък печалба и данъка върху доходите. От корпоративни данъци са постъпили 1.317 млрд. лв., което е със 102 млн. лв. повече от м.г., а от данъци върху доходите на физическите лица в хазната са влезли 1.896 млрд. лв., което е със 150 млн. лв. повече.

Бюджетът е излязъл на излишък от 1.892 млрд. лв. в края на юли. За август финансовото министерство очаква той да надхвърли 2 млрд. лв.

 

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички