ЕЦБ проверява дали банки у нас могат да се справят с външни рискове


ЕЦБ проверява дали банки у нас могат да се справят с външни рискове
Снимка: Getty Images/Guliver

2305

Оценката от ЕЦБ на шест големи банки, работещи у нас, трябва да покаже дали могат да устоят и на външни, а не само на вътрешните рискове. Стрес тестовете вече текат и са заради искането България да влезе в чакалнията на еврозоната (механизма ERM II) и в Банковия съюз, пише в. "24 часа".

В тестовете се симулират ситуации при спад на БВП еврозоната с 2,4%, на спад на цените на имотите със 17% и на акциите с 31%. Резултати се очакват през юли. 

Тестването за вътрешни рискове е по три основни линии - рязко обръщане на икономическия цикъл и спад на БВП с над 3%, повишение доходността на глобалните облигации и ликвиден риск.

Какво може да се очаква - вероятно нивото на собствен капитал ще е достатъчно, въпросът е какъв ще е делът на лошите кредити, както и към свързани лица. Възможно е именно заради тези показатели да има крайни препоръки да се поддържа по-висок капиталов буфер. При някои банки може да бъде препоръчано да свият рисковите експозиции.

Подборът на банките, подложени на стрес тестове, направи ЕЦБ. Това са първите три по активи - Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ, както и трите най-големи с българска собственост - Първа инвестиционна банка (ПИБ), Централна кооперативна банка (ЦКБ), Инвестбанк.

ЕЦБ разполага с голям брой инструменти в случай на сериозен икономически спад. Това заявява управителят на БНБ Димитър Радев пред изданието Financial Market News. Така той коментира прогнозата за обръщане на икономическия цикъл в посока към рецесията. Той вижда също и основания за притеснение от много ниските или отрицателни лихвени проценти, особено ако остават на тези нива дълго време и призовава за адекватна оценка на тази опасност. Предизвикателствата пред нас са структурни, а не фискални или монетарни, казва Радев по повод готовността на България за Банковия съюз и за еврото.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички