Един от десет българи попада в категорията "дълбока бедност"


Един от десет българи попада в категорията "дълбока бедност"
Снимка: БГНЕС

1326

Често, когато говорим за бедност, дебатът се изчерпва със социалната политика и парите, с които разполага държавата, но всъщност факторите за съществуването на бедността и за нейното решаване са много по-дълбоки и са в рамките на образованието и реализацията на пазара на труда. Това заяви старши икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев пред БНР.

Според изследвания на Института при хората, които са с основно образование, вероятността да не се реализират на пазара на труда и да изпаднат в бедност, е изключително голяма. "Ако си с висше образование, дори по време на криза, успяваш да си намериш работа. Може би, не чак толкова високо платена, но все пак не си от лицата в риск от бедност", казва Ганев.

"Въвеждаме понятието "дълбока бедност", като това са хората, които са най-отдалечени от средната класа, т.е. доходът им е до 40% по-нисък. Под този праг пада всеки десети българин. В тази категория попадат предимно хора, които са в работоспособна възраст, но безработни. Работещите бедни са около 200 хиляди спрямо линията на бедността, но ако приложим тази "линия за дълбока бедност", те почти изчезват, т.е. само 2% от заетите са в дълбока бедност, каза той и поясни, че доходът на попадащите в категорията "дълбока бедност" е много под минималната работна заплата", допълва икономистът.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички