Експерт: Банките се възползват от ниските лихви на влоговете


Експерт: Банките се възползват от ниските лихви на влоговете
Снимка: Thinkstock

2261

Южна Европа все още страда от икономическите и финансовите условия, създадени по време на финансовата криза. Някои страни от еврозоната може би са приключили до известна степен с финансово-икономическата криза, но не можем да твърдим това генерално. Това мнение изрази икономистът Димитър Чобанов, преподавател в УНСС, пред националното радио.

Отделните икономики трябва да се разглеждат като недостатъчно интегрирани и носещи твърде много различия една от друга, а проблемите не са равномерно разпределени, отбеляза Чобанов.

Той даде пример с Гърция, Италия и Португалия, които по думите му не се развиват чак толкова добре. Чобанов изтъкна, че в Италия стагнацията бележи трайна тенденция от 2000 година насам. Тогава доходът на глава от населението е бил доста над средното за ЕС, а към 2015 година е с около 5 на сто под средното ниво за ЕС.

В коментар по информацията на БНБ за растящите банкови депозити у нас икономистът подчерта, че това освен доверието в банките показва, че българската икономика няма много други инвестиционни възможности освен влоговете:

"Лихвите са близки до нула, т.е. парите по-скоро стоят в тях, отколкото нещо да се случва с тях – да донесат някакъв доход на вложителите. А банките успяват да се възползват от този спад и техните доходи се увеличават въпреки ниските лихви. Това се дължи на факта, че лихвите по депозитите падат повече от лихвите по кредитите и разликата носи полза за банковата система. Другите източници са банковите такси".

Стрес тестовете на банките безспорно бяха важни и показаха, че трябва да бъдат взети определени мерки за засилване на капиталовите буфери, заяви още Чобанов.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички