Експерт: Ниските лихви показват, че банковият сектор не функционира добре


Експерт: Ниските лихви показват, че банковият сектор не функционира добре
Снимка: Thinkstock

1516

Поддържането на ниски лихвени проценти показва, че банковият сектор в България не функционира нормално. Един от признаците е рязкото спадане на лихвите по депозитите при запазване на 3-4 пъти по-високи лихви по кредитите. Това коментира проф. Кръстьо Петков пред националното радио.

В сравнение с 2012 година лихвите по депозитите на нефинансовите институции и домакинствата са паднали 3 до 4 пъти. Въпросът е какви са причините за тази ситуация и защо БНБ и банковата гилдия не реагират, посочи финансистът.

Според него спадът на лихвите по депозитите се е случил след безумната война за даване на по-големи лихвени проценти на депозитите.

Стигна се дотам, че кредитната дейност беше почти парализирана. За това икономисти и анализатори предупреждаваха, но думите им не се вземаха предвид. Доживяхме обаче преди няколко дни БНБ да каже, че не бива да очакваме активизиране на кредитната дейност през следващите 2 години. След няколко години на безумна война за даване на по-големи лихвени проценти на депозитите това даде негативно отражение. Банките търсят като водещ източник за увеличаване на печалбите си лихвите по депозитите. Ние нямаме нормален регулатор в България. Там, където се вземат решения, те се правят в услуга на банките и във вреда на клиентите, коментира проф. Петков.

Тенденцията на спад на лихвените проценти по депозитите ще продължи, обясни кредитният експерт Тихомир Тошев.

В банковата система има свръхликвидност - много депозирани пари от гражданите и бизнеса, и недостатъчно търсене на кредити. Само ниските лихви по депозитите до 1% и под 1% биха дали възможност лихвите по кредитите да продължат да вървят към средноевропейските лихви. Следователно има полза от ниските лихви по депозитите. Няма нищо драматично, това е нормална тенденция за сегашната пазарна ситуация, каза Тошев.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички