Експерти: Дефлацията в момента дори стимулира икономиката


Експерти: Дефлацията в момента дори стимулира икономиката
Снимка: Thinkstock

1777

Цяла Европа е обхваната от притеснения заради дефлацията. У нас тя е причинена от външни фактори и вътрешни административни решения. Затова няма опасност от дефлационна спирала и ограничаване на потреблението, твърдят експерти от Института за пазарна икономика. Напротив, дефлационните процеси, според тях, в момента стимулират икономиката и потреблението.

Според икономистите, дефлацията у нас се дължи на регулираните цени на тока и неколкократното им административно намаляване, както и на срива на международната цена на петрола. Иначе, статистиката отчита ръст на потреблението на домакинствата през цялата минала година, казва Десислава Николова, цитирана от БНР.

"Това, което трябва да се има предвид е, че ние не трябва да се борим срещу тази дефлация, защото тя е добра за потребителите. Най-вероятно тя е една от причините затова, потреблението да нараства през миналата година, защото, когато спадат цените, те освобождават реален доход за потребителите и могат да потребяват повече от това, което потребяват в момента или дори да си купуват нови стоки и услуги, които до момента не са потребявали. Това е много важно да се има предвид, че тя не е проблем", заяви тя.

Според експертите няма и опасност да се превърне в проблем поне в следващите месеци. Родните икономисти се позовават на международните прогнози на европейската комисия и на МВФ, с които разполагат към момента, че тази година в България отново ще има ръст на вътрешното търсене.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички