Финансист: Преструктурирането на гръцките банки няма да засегне клиентите им у нас


Финансист: Преструктурирането на гръцките банки няма да засегне клиентите им у нас
Снимка: Getty Images/Guliver

2204

Гърция трябва да изпълнява условията на Европейския съюз, но преструктуриране на гръцките банки по никакъв начин не може да засегне клиентите на клоновете тук. Това заяви финансистът Георги Атанасов в коментар за излязлата информация в гръцкия печат днес, че Гърция се оттегля от банковия сектор на Балканите и затваря клонове в България и Румъния.

„Това беше едно от условия на МВФ и ЕС за отпускане на поредните траншове на Гърция - редуциране на присъствието на гръцките финансови институции на Балканския полуостров. Това е една ревизия на предишното споразумение, според което негласно на Гърция й беше дадена възможността да бъде водеща страна в преходния период за Балканския полуостров”, коментира икономистът пред БГНЕС.

Според Атанасов няма място за притеснение, защото случващото се е в реда на нещата. „Гърция разчита на финансовата подкрепа на ЕС и МВФ и трябва да изпълнява условията, за да може да функционира държавата. Тя беше доминираща или по-скоро постоянно желаеше тази роля да й бъде гарантирана от останалите страни от Западна Европа и САЩ. За това присъствието ѝ беше толкова асиметрично на Балканите. Гръцки банки в България без български банки в Гърция, по аналогичен начин – гръцки банки в Румъния без румънски банки в Гърция, гръцки банки в Македония, без македонски в Гърция”, обясни той.

По принцип огромната част от активите в българския банков сектор, много повече от 50%, не са в български ръце. Ситуацията не е по-различна от останалите страни в бившия съветски блок, смята Атанасов.

На фона на носещото се във въздуха напрежение около безопасността на личните средства на българите в гръцките клонове, финансистът увери, че хората няма за какво да се безпокоят, тъй като „тук не става въпрос за състоянието на банките-майки”.

Според него обаче хората трябва бъдат внимателни от неадекватното поведение на регулаторния орган. "Но собствеността и всякакви структурни сливания и придобивания, поне в обозримо бъдеще не могат по никакъв начин да засегнат клиентите на банките”, успокои Атанасов.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички